středa 8. srpna 2007

Vysoké teploty disků v horkých letních dnech

Když je venku horko, je horko i v domě (pokud nemáte klimatizaci). Teploty nad 30 °C neprospívají jak lidskému orgranismu, tak počítačům. Hlavně harddisky jsou často opomíjenou komponentou co se týče chlazení, ale vždyť právě nadměrná teplota disku může způsobit i naprostou ztrátu dat.
Optimální by bylo, kdyby teplota pevného disku nepřesáhla 40 °C. Teplota kolem 45 °C je ještě únosná. Nad 50 °C už pomalu začíná peklo. V této teplotě by se disk neměl nacházet po delší dobu, jinak hrozí poškození magnetické vrstvy disku. Když se teplota vyšplhá až na 60 °C, je většinou konec.
Disk můžeme chladit jak aktivně, tak pasivně. Asi nejlepší volbou je zvolit nějaký pasivní chladič do 5,25 palcové pozice, který svými tepelně vodivými trubičkami (tzv. "heatsinky") odvádí teplo pryč. Je to naprosto tiché řešení, které ale podstatně pomůže.

Pro zjištění teploty disku v Linuxu používám velice jednoduchý prográmek hddtemp. Jeho jedinou funkcí je vyčíst z údajů S.M.A.R.T teplotu konkrétního disku. Stačí zadat do konzole hddtemp /dev/hda (popřípadě hdb, hdc pro další disky).

Žádné komentáře: