čtvrtek 23. srpna 2007

Hvězdná obloha v Google Earth

Verze 4.2 oblíbeného programu pro prohlížení satelitních snímků Země, Google Earth, přidává mimo jiné do programu nové snímky hvězdné oblohy. V programu kliknete na příslušné tlačítko na liště a nastartuje se Google Sky, který je integrován právě do Google Earth. Mnoho programů pro zobrazování noční oblohy pouze vypočítává aktuální polohu hvězd pomocí vzorců, Google Sky ale funguje jinak - zobrazuje vysoce kvalitní snímky z teleskopů. Lze tedy vidět milióny hvězd, detailně prozkoumávat mlhoviny, nebo zjistit aktuální polohu Měsíce a planet sluneční soustavy. Také je možné sledovat životní cyklus některých hvězd.
Jsem zvědav, jak se bude projekt Google Sky dále vyvíjet - ještě hodně co vylepšovat. Ale už teď je program velice použitelný a jelikož je součástí Google Earth, zachovává si jednoduchost ovládání.
Nová verze se objevila současně i ve verzi pro Linux. Instalace se stále stejně triviální - stačí pouze spustit instalační skript.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Google Earth je super. I když zrovna tohle moc nevyužiju. Ale líbí se mi na něm to množství použitelných vrstev.

Marek Sedlák řekl(a)...

Ano, je fajn že Google uvolnil původní program Keyhole úplně zdarma a stále ho vylepšuje. Za ty dva roky se stal z Google Earth velmi sofistikovaný program. Jen tak dál.