středa 1. srpna 2007

Starý dobrý Quake v Linuxu

Pán všech akčních her, klasika od ID Software nyní povstává v Linuxu! Díky projektu glquake lehce spustíte Quake na každém linuxovém počítači.
Jak glquake funguje? Jednoduše - je to pouze zdrojový kód Quaku (který byl uvolněn volně ke stažení) překompilovaný pro Linux. Pro vykreslování scén používá OpenGL, takže vše nyní vypadá uhlazeněji a běží rychleji než při softwarovém rendrování. Kromě glquake budete potřebovat ještě původní data Quaka, buď ze shareware verze, která je volně dostupná na internetu, nebo z plné verze, obsahující všechny 4 epizody. Při prvním spuštění mi nejel zvuk a obraz byl příliš tmavý, oba problémy jsem ale vyřešil pomocí dobře psaného FAQ na stránkách s glquake.
Hra jede velice svižně i na mé integrované grafické kartě, občas se stane, že framerate na chvíli poklesne, ale hraje se bez problémů dál. Můžete dokonce používat některé mody, úplně všechny ale kompatibilní s glquake nejsou.
Co říct závěrem? Pokud jste již někdy Quaka hráli, zahrejte si ho na Linuxu znovu - uvidíte, že vás bude bavit i podruhé. A pokud jste se nikdy s Quakem nesetkali, máte nyní skvělou příležitost.

Žádné komentáře: