pondělí 12. května 2008

Cykloexpedice Mátra

Minulý rok Balaton a tento rok opět Maďarsko na kolech - tentokrát nejvyšší pohoří Maďarska - Mátra. Opět pouze akce na víkend s přespáním v kempu. První den jsme si dali opravdu do těla - projeli jsme téměř celou západní Mátru napříč, s celkovým stoupáním přes 1000 m a najetou vzdáleností 68 km. To nás hodně rozhodilo a tak jsme si další den dali pouze lehký výjezd na nejvyšší bod - Kékes (1014 m.n.m.). Stojí tu vysílač, který funguje také jako rozhledna pro turisty. Na Kékes se sice dá dostat autem ale my jsme zaparkovali pod ním a těch 200 výškových metrů jsme překonali, to aby se neřeklo...
Pokud hledáte místo, kde nepotkáte téměř nikoho celý den, zvolte západní Mátru. Východní část je již turističtější a masovější. Nikde v celé Mátře nenajdete asfaltové cyklotrasy, jen nezpevněné cesty s turistickým značením - ale na kole se tu dá jet.
Tentokrát se mi podařilo najít 4 z 5 připravených keší. Bylo to ale trošku divočejší než minule - v této oblasti je hustý keřovitý porost. Příště s sebou mačetu a dlouhé kalhoty!

Žádné komentáře: