pátek 2. listopadu 2007

3D grafika snadno a jednoduše

Když jsem po první instalaci Linuxu zkoumal, jaké různé opensource programy jsou k mání, narazil jsem i na zajímavý program Blender. Slouží k tvorbě trojrozměrných scén, a to jak statických, tak pohyblivých. I když má pouze jen něco kolem 10 MB a je zadarmo, dokážete s ním provádět věci jako v placených profesionálních programech. Je k dispozici nejen pro Linux, ale jak už u podobných opensource programů bývá, tak i pro Windows a MacOS.
Vždy jsem vyzkoušet chtěl modelování 3D grafiky v praxi. Proto jsem začal studovat tutorialy pro začátečníky, hlavně na blender3d.cz - a zanedlouho jsem vytvořil něco takového:

Také jsem si koupil knihu Blender - Naučte se 3D grafiku. Začalo mě to bavit. Modelování skutečně není zas až tak těžké, jen je třeba překonat určitou hranici, po které to člověku přijde do krve. Na první pohled se totiž uživatelské prostředí blenderu může zdát velice strohé, ale brzy zjistíte jak je ve skutečnosti dokonalé.

Když se pár lidí naučí pracovat s Blenderem úplně profesionálně, může z toho vzniknout třeba opensource film - Elephants Dream, který je volně ke stažení, dokonce v HD kvalitě. V současné době vzniká další film - Peach.
Blender tedy skutečně dává velký prostor pro seberealizaci, a nemusíte za něj zrovna platit desítky tisíc. Patří k nejvyspělejším opensource programům vůbec.
Nakonec malý tip - spoustu zajímavých typů materiálů pro Blender najdete v Blender Open Material Repository.

4 komentáře:

Cchrerkk řekl(a)...

tak tohle jsou ty tvoje kapky...že bych si zase stáhl blender? :)

Marek Sedlák řekl(a)...

Stáhni, nainstaluj, přečti tutorialy, tvoř...

Anonymní řekl(a)...

nezobrazují se mi obrázky. je nějaká chyba u tebe nebo u mě? misto nich se mi objevuje jen kapka.png atd. :(

Marek Sedlák řekl(a)...

Asi chyba ve všemocném Googlu...
Předtím tu ty obrázky byly, najednou zmizely...
Ale už jsem to opravil :-)