sobota 23. června 2007

GPS - vymoženost, která změnila můj život

Změnila život? To už je asi trochu přehnané, ale určitě alespoň zpestřila. Snad každý ví, co je to GPS, a kdyby náhodou nevěděl, může si o ní přečíst na wikipedii.
Dříve jsem vlastnil pouze kapesní počítač Pocket PC (PDA) Fujitsu-Siemens Pocket LOOX 720, který jsem používal hlavně pro vedení diáře, poslouchání hudby nebo pro čtení knih mimo domov. Pak se ale rozhodl koupit si k němu bluetooth GPS modul i-Tec 339. Ten se spojí s PDA a následně se může použít k navigaci. Jako program, který dokáže pracovat s GPS modulem jsem si vybral OziExplorer.
Od té doby, co používám GPS častěji vyjíždím na kole, vyrážím do přírody nebo si prostě jen jdu ven zaběhat. Doma na PC se pak mohu podívat na podrobné statistiky, výškový profil cesty ale hlavně prohlédnout prošlou trasu na mapě. Všechny trasy si ukládám do archivu pro pozdější využití.
Později jsem se dověděl také o Geocachingu, o kterém pak ještě napíšu samostatný příspěvek, který ještě podpořil touhu po sportovních aktivitách.
Ano, možná je to trochu divné, člověk by měl venku hlavně dělat něco pro své zdraví a ne si hrát s "hi-tech hračkami", ale mě to prostě nedá.

Takto celý systém pro navigaci vypadá.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Koukám, že máme skorem identickou výbavičku na ty krabičky:D. Vlastnim stejnou GPS spolu s FS C550 (novejsi model PDA) a jsem velice spokojen. Jen by mě zajimalo jak vydržíš s baterií..BTW moc pěkný BLOG ;)

Marek Sedlák řekl(a)...

Jelikož jsem si už dříve přikoupil jednu náhradní baterii, jsem schopen jet nepřetržitě se zaplým trackováním a vypnutým displayem asi 7 h s každou baterkou, celkem tedy asi 14 h což už je slušné a blíží se výdrží samotné GPSky (15 h). Jinak vážím si pochvaly :-)