čtvrtek 23. února 2012

Huawei Sonic (U8650) - přechod na Android


Po roce a půl, co jsem používal mobil Nokia E51, najednou přišla doba, kdy je potřeba z povinnosti vyměnit starý mobil za nový. Po dlouhém průzkumu trhu a zvážení všech možných variant jsem nakonec opustil starý dobrý Symbian, a zvolil starý dobrý Android. Konkrétně jsem si vybral čínského výrobce Huawei, model Sonic (nebo také U8650). Se svou cenou cca 3300 Kč sice patří k té nejnižší třídě, ale mnoha parametry konkuruje telefonům s mnohem vyšší cenou.

Vyplatí se vůbec kupovat takto levný mobil? Těžko říct, ale já jsem rozhodně spokojen. Jeho největší nevýhody totiž nejsou tak tragické. Pomalý 600 MHz procesor sice neslibuje mnoho výkonu, ale pro běžnou činnost je naprosto vyhovující. Odezva prostředí je dobrá, občas ale trvá trošku déle např. spuštění aplikace. Některé náročnější hry mu také dělají problém. Pomalému procesoru sekunduje i malá paměť, která ale opět není limitující, pokud máme velkou microSD kartu. Dále tu máme displej s malým rozlišením, pouze 320x480. Osobně ale musím říct, že pro danou úhlopříčku 3,5 palce je optimální - nikdy jsem totiž nepochopil význam malých displejů s extrémně velkým rozlišením, pokud se na ně zrovna nechcete dívat ze vzdálenosti jednoho centimetru. No a poslední zásadní nevýhodou je 3 Mpix foťák, ze kterého každá fotka vypadá jak s aplikovaným filtrem olejomalby. Jelikož ale foťák v mobilu nebyl nikdy mým primárním, ani sekundárním fotopřístrojem, tak jsem schopen překousnout i toto.

No a teď k výhodám - baterie s kapacitou 1400 mAh dokáže pohánět tento přístroj až dva dny při intenzivním používání. Co největší výdrž byla jednou z mých hlavních podmínek, a tu bohužel nejsou dnes schopny splnit ani mobily za deset tisíc. Dále hodnotím kladně i kvalitní audio výstup, rozhodně jsem čekal horší. Po vyhrání si s ekvalizerém je možno dosáhnout vyváženého, nezkresleného a nezašuměného přednesu, samozřejmě na dobrých sluchátkách. Z funkční výbavy telefon nepostrádá téměř nic - je tu multi-touch, gravitační čidlo, proximity senzor, GPS s kompasem, Wi-Fi, Bluetooth, 3G.

Ačkoliv papírově tu měl být nainstalován Android ve verzi 2.3.3, já už ho měl z továrny ve verzi 2.3.5. Nelíbilo se mi, jak ihned po prvním zapnutí začal stahovat data - asi se už dnes nepočítá s tím, že by někdo ještě neměl datový tarif. Jinak je to ale téměř čistý Android, jen s pár úpravami, widgety a programy navíc od Huawei. Ale jinak se mi líbí automatická synchronizace s Googlem, konečně tak mohu opustit Microsoft Outlook, a svěřit vše jen a pouze Googlu. Zatím jsem objevil pouze dva problémy spojené s operačním systémem - nemožnost nahrávání hovorů (není slyšet protistrana) a to, že při povolení datových přenosů začne ihned stahovat mraky dat, takže pořízení nějakého toho datového tarifu bude asi nevyhnutelné. Oba tyto problémy by asi mohl vyřešit root telefonu, ale to se mi zatím nějak nechce.

Každopádně koupi Sonicu rozhodně nelituji. Huawei je zajímavý výrobce, který právě v tuto dobu nabízí velice zajímavé přístroje s vynikajícím poměrem cena/výkon.

Následuje přehled aplikací, které jsem nainstalovat téměř ihned po zakoupení. Ještě doplním, že jsem byl mile překvapen, kolik kvalitních aplikací je dostupných zdarma (nebo s reklamami). Na Symbianu byly podobné aplikace velice drahé. A pokud je něco pro Android placené, je to spíš jen pár desítek korun.
  • Androzic - turistická GPS navigace, podporuje mapy pro OziExplorer (ozfx3)
  • Barcode Scanner - nezbytnost pro QR
  • Beautiful Widgets - kolekce užitečných widgetů pro plochu (počasí, hodiny, fugují lépe než vestavěné)
  • Dropbox - zatím používám zejména pro přesun mezi počítačem a mobilem bez nutnosti připojení přes USB
  • Easy App Manager - správce všech nainstalovaných aplikací
  • FactBook - pěkně graficky udělaný FactBook od CIA
  • Free Dict: Czech English - nezbytný slovník, ve spolupráci s detekcí hlasu funguje překvapivě dobře
  • GTasks - jelikož vestavěný kalendář nepodporuje úkoly, bylo potřeba doinstalovat něco navíc
  • Heavens Above - pro spotting družicí na oběžné dráze Země
  • Music Volume EQ - vcelku kvalitní ekvalizér
  • Opera Mini - prohlížeč, na který už jsem zvyklý
  • Pocket - elektronická peněženka, dokonce s desktopovou verzí a synchronizací přes DropBox
  • Radio Paradise - pro poslouchání jediného poslouchatelného internetového rádia
  • Record My Call - pro nahrávání hovorů, použitelné je to jen s hlasitým odposlechem
  • Simple Calendar Widget - pro přehled úkolů a appointments na ploše
  • Sky Map -  pro spotting nebeských těles
  • c:geo - pro Geocaching
  • handyCalc - pěkná vědecká kalkulačka s kreslením grafů a převodníkem jednotek
  • FlightRadar24 - pro sledování leteckého provozu
  • LiveATC - pro poslouchání leteckého provozu

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Super článok, práve sa chystám kúpiť tento MT a zháňam všakovaké info. Zhodou okolností aj ja presne mením Nokiu E51 :)) Fajn tipy na aplikácie, nech ti mobil ešte dlho dobre slúži, idem ho objednať aj ja.

Anonymní řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.