pátek 3. února 2012

Itálie - Řím 2012

Přes zimu je možno využít velice nízkých cen letenek a podívat se na nějaké zajímavé místo. Původní plán Brno-Řím-Barcelona-Bergamo-Bratislava byl změněn na Brno-Řím-Porto-Bergamo-Bratislava, a ještě později, díky novému poplatku Ryanairu za placení kartou, na pouhé Brno-Řím Fiumicino a Řím Ciampino-Bratislava.

Z Brna do Říma-Fiumicino bylo možné využít velice nízké ceny Wizz Airu v rámci super promo - cca 250 Kč a na zpáteční cestě z Ciampina do Bratislavy Ryanair za stále ještě přijatelných 600 Kč. Lístek na vlak z Bratislavy do Brna jsme zakoupili online za 6 euro, a jízdenku na autobus Terravision z Fiumicina do centra Říma za 4 euro.

Odlet z Brna v pondělí večer proběhl přesně na čas, stejně tak přílet do Fiumicina. V terminálu 3 jsme si našli pěkné klidné místo, kde jsme přenocovali. Ráno pak jsme se přesunuli na autobusovou zastávku. Autobus Terravision měl asi 45 minut zpoždění, ale do centra k hlavnímu vlakovému nádraží nás přece jen nakonec zavezl. Odtud jsme pak pěšky pokračovali ke starověkému centru města - obešli jsme si Koloseum, Forum Romanum, Památník Viktora Emanuela II. a Circus Maximus. Pak jsme pokračovali po pravém břehu řeky Tibery do Vatikánu, kde jsme po absolvování bezpečnostní prohlídky prošli vnitřek Katedrály sv. Petra. Den jsme zakončili check-inem v hostelu Ottaviano, jen pár metrů od vatikánských hradeb. Za cenu ani ne 10 euro za osobu na noc se sice nedalo očekávat nic extra, ale přespat se zde dalo pohodlně. Jediná nevýhoda byla ta, že nás rozdělili po dvou do dvou pokojů, takže jsme se dělili s cizinci.

Druhý den jsme věnovali návštěvě zbytku důležitých památek Říma, a to Trinità dei Monti, Fontana di Trevi, Pantheon a Piazza Navona. Jelikož jsme to stihli velice rychle, a měli jsme koupenou celodenní jízdenku na MHD za 4 euro, přesunuli jsme se až k moři do Lido di Ostia. Pak ještě jsme využili zbytek času na večerní návštěvu Vatikánu a Kolosea, a pak už jsme se pomalu přesunuli na konečnou metra A - Anagnina, kde jsme využili autobus společnosti Cotral, který nás za 1,20 euro dopravil na letiště Ciampino. Zde bylo přespání poněkud horší - na poměrně malém prostoru se tísnilo hodně lidí, bylo zde hodně světla a hlučno. Přežili jsme to, a pak už jen počkali na Ryanair do Bratislavy, a v Bratislavě na vlak Eurocity do Brna.

Řím mě sice nějak extrémně nenadchnul, ale rád jsem se do něj podíval, a určitě toho nelituji. Výdaje např. oproti výletu do Corku před dvěma lety byly mnohem vyšší, ale i tak stále na přijatelné úrovni. Dva dny na prohlídku Říma podle mě bohatě stačí.

Itálie - Řím 2012

Žádné komentáře: