středa 28. ledna 2009

Metal hearts

Malá exkurze do mého hudebního repertoáru. Poslouchám spíše melodičtější skupiny (převážně Power metalové), ale nedávno jsem již začal pronikat také do Folk metalového žánru, který mi je teď asi nejbližší. A kdo ví, třeba časem začnu poslouchat i Doom/Black/Progressive Metal, u kterých, jak se říká, se nakonec všichni sejdeme. Perfektním zdrojem informací z metalového světa jsou stránky Metal Storm, což je nejen skvělá databáze metalových kapel. Ale teď už k přehledu skupin:

Trash Metal
Metallica - Legendární kapela, klasika. Jejich dvě poslední alba (St. Anger a Death Magnetic) ale moc nemusím.

Power Metal
Nightwish - Kapela, na které jsem vůbec začínal s metalem. Poslouchám všechny jejich alba, i to nejnovější (a nejrozporuplnější) se mi líbí.
Sonata Arctica - Opět jedna z prvních. Chytlavé rychlejší melodie a dobrá sóla, bohužel poslední album se mi zdá hodně slabé, snad to napraví nové, které má vyjít na konci roku 2009.
Hammerfall - Jednodušší skladby, bohužel se mi zdá, že všechny jsou téměř stejné.
Delain - Pěkné písně podtržené pěknými ženskými vokály.
Epica - Docela originální skladby, s nádechem středověku a zajímavými části s latinským textem.
DragonForce - Opravdu rychlé tempo, které ale začne po chvíli nudit.
Edguy + Avantasia - Dobré melodie, které ale také po čase omrzí.
Sabaton - Celkem průměrná skupina, jejich poslední album Art of War mě ale velmi zaujalo.

Folk Metal
Korpiklaani - Vesnický nádech písní, dobré tempo, občas ale již trochu nudné.
Eluveitie - Zajímavá kapela, některé vynikající písně, některé slabší. Spoustu různých folkových nástrojů.
Ensiferum - Středověká atmosféra, rychlé řízné melodie.

sobota 17. ledna 2009

Linuxové trable - zpátky k openSUSE 11.1

Všechno to začalo, když jsem objevil, že existují distribuce optimalizované pro i686 procesory - tedy všechny dnešní, a to již od dob Pentia II. Kupříkladu Ubuntu je má zachovánu kompatibilitu s i386 procesory, ale upřímně - kdo by se pokoušel rozjet Ubuntu na takovém pravěkém stroji...

Proto poskytují distribuce s předkompilovanými balíčky pro novější procesory obecně vyšší výkon. Řekl jsem si tedy, že vyzkouším Frugalware, typickou distribuci pro tyto potřeby. Po diskuzi jsem zjistil, že má údajně spoustu balíčků, Packman a všechno, s čím bych snad měl umět zacházet.

Pustil jsem se tedy do instalace. Již první zpráva oznamovala, že Frugalware je distribuce pro mírně pokročilé uživatele, a že je to potřeba vzít důsledně na vědomí. Nu což, instalací jsem se jakž takž proklikal, a vše vypadalo, že je nainstalované. Uprostřed spouštění systému ale vždy jen zčernala obrazovka, a nic dále se nedělo. Pravděpodobně se špatně detekovala grafická karta a X.org nechtěl nastartovat. Záchranný režim se ale choval naprosto stejně. Chtěl jsem se vrátit tedy zpět k Ubuntu - ale při vědomí, že zas budu muset vše znovu nastavovat, jsem na druhý disk rovnou fouknul openSUSE 11.1 - a zatím si s ním žiju spokojeně. Tentokrát ale jsem si pevně rozhodl, co chci instalovat - pouze GNOME, bez Beaglu, bez AppArmoru a dalších věcí, které nepoužívám, a které by jen zpomalovaly systém.

Mimochodem, při přechodu na SUSE se mi opět zdálo, že je vše svižnější a hezčí. Že by nějaký typ placebo efektu?

Také jsem si říkal, že by se hodila nějaká pořádná česká Wiki pro openSUSE jako u Ubuntu. Jsou tu sice české komunitní stránky SUSE Portal, ty jsou ale celkem málo updatované a praktických rad je tu dost málo.
A ještě odkaz na jeden zajímavý článek jak si zrychlit openSUSE.

středa 7. ledna 2009

RunningAHEAD - novoroční update

RunningAHEAD, dobrý online workoutový deník (a to nejen na běh), se dočkal významného vylepšení.

Především tu přibyla možnost přizpůsobit téměř každou stránku - skoro všude si můžeme definovat jaké chceme vidět hodnoty v tabulkách. Navíc úvodní stránku si lze téměř jakkoli graficky nastavit, podobně jako například aplikace iGoogle. Dále byla vylepšena práce s grafy, už lze pracovat se všemi vloženými daty, nejen běhu. Pak už jsou tu jen drobné věci a kosmetické úpravy, například vylepšené a přehlednější vyhledávání tras zadaných ostatními uživateli nebo zlepšení práce s výstrojí, která už také navíc nemusí být pouze běžecká.

Celkově bylo vylepšeno spoustu věcí, jediné, co mi stále chybí je import trasy z GPS např. pomocí .gpx souboru. Ale samozřejmně díky přítomnosti klikacího nástroje na vytvoření trasy přes GoogleMaps se nejedná o nijak důležitou věc.

neděle 4. ledna 2009

Druhý kus do sbírky - New Balance MR826OS

Jedny běžecké boty nevydrží napořád. Obecně se udává, že při dobré údržbě vydrží kvalitnější boty přibližně 1000 km. Já jsem se svými rok a půl starými Adidas Vanquish po běhu v Syrovicích překročil hranici 800 km. Asi nejlepší metoda v tomto okamžiku je koupit nové boty a střídat dvě. Na závody samozřejmě brát ty starší. Otázka tedy byla pouze jaké boty zvolit.

Opět jsem chtěl boty na asfalt, na kterém nejčastěji běhám, a hlavně jinou značku. Ne že bych byl s Adidasem nespokojený, jen jsem chtěl vyzkoušet něco trochu jiného. Výběr tedy padl na New Balance MR826OS. Oficiální zpráva udává, že jsou to lehké boty na silniční běh.

Již dvakrát jsem je testoval v akci. Musím říct, že tlumí lépe (což je u nových bot jasné), ale hlavně se mi zdá, že vedou lépe nohu při došlapu. Jsou i lehčí a také lépe větrají. Hlavně ale na rozdíl od Adidasů mají podle mě o hodně lepší design. Tolik tedy k tomuto modelu. Nejdůležitější poznatky ale budu moci získat až budou boty pořádně zaběhlé, tedy asi tak po 200 km. Zatím jsem spokojen, a myslím, že jsem si vybral dobře.