sobota 22. března 2008

Obměna elektronického parku - iRiver T60 a Lumix LS60

Obě nedávno zakoupené zařízení, jak MP3 přehrávač iRiver T60 a digitální fotoaparát Panasonic Lumix DMC-LS60 jsou zejména zajímavé tím, že mají opravdu vynikající poměr cena/výkon. Známé "za málo peněz hodně muziky" v tomto případě platí dvojnásob.
Nejprve k novému Lumixu. I když jeho cena je dnes víceméně směšná (asi 2500,- Kč), jedná se o kompakt s velice dobrou kvalitou snímků. Celková výbava není špatná, netradiční je i optický stabilizátor. I když mám zkušenosti s digitálními zrdcadlovkami (Canon EOS 350D), takový malý a praktický kompakt se hodí vždy, navíc když dokáže vykouzlit snímek s pěkně vykreslenými detaily a solidním barevným podáním.
Podobně je na tom iRiver T60 2GB - i když stojí jen 1400,- Kč, může se pochlubit zajímavými funkcemi a zejména obstojnou kvalitou zvuku. Když porovnám svoje bývalé PDA Pocket LOOX 720, vychází na tom zvukově T60ka jen o malinko hůř. Bylo potřeba si hodně pohrát s nastavením ekvalizéru, tak abych dosáhl zvukové reprodukce podobné té, na které jsem byl zvyklý z PDA. Samozřejmě porovnávám pouze na sluchátkách KOSS Porta Pro, přibalené pecky od iRiveru jsem hodně rychle zavrhl. Výhody oproti PDA ale jasně převažují - FM tuner, velká výdrž na AAA baterie, malé rozměry a hmotnost.
Nyní se ještě zmíním o tom, jak si obě věcičky rozumí s Linuxem. Bohužel, přenos fotek z Lumixu se mi nepodařilo zprovoznit pomocí USB kabelu, ale to nevadí jelikož mám také čtečku karet. U iRiveru je to jednoduché, ten podporuje klasický přenos přes mass storage, takže zde není potřeba nic řešit. Snad jen to, že nedokáže skladby seřadit podle abecedy, ale pouze tak, jak byly nakopírovány - což je nepříjemné, ale vyřeší to konzolová utilitka FATSort, kterou stačí pustit vždy po nahrání dat.

sobota 8. března 2008

Slasti i strasti - První travelbug na cestě a prasklý displej PDA

V pátek mi dorazila zásilka z Geocaching Shopu EU (bohužel, Česká pošta opět pochybila a vypsala špatně informaci o vyzvednutí balíku) a tak jsem hned připravil Moose Xing a dnes jej uložil do blízké Fotbalové cache (chci aby opravdu TB vycestoval ze Slatiny). Jsem opravdu zvědavý, za jak dlouho se do USA dostane...Každé složité zařízení se dříve nebo později porouchá. V úterý mi praskl displej na PDA. Nic bych neřekl, kdyby spadlo na zem nebo se promáčklo v batohu. Jenže bylo celou dobu v obalu v kapse - asi tedy postupným namáháním a tlakem to displej již neunesl. Teď mám několik možností, jak tuto situaci řešit - zatím nejpravděpodobnější varianta je koupě mobilu se Symbianem. Ale ještě uvidím.

pondělí 3. března 2008

Třístovka, Blair Witch a objednávka v Geoshopu

  • Takže jsem konečně překonal hranici 300 nalezených keší. Bohužel jako výroční cache mi vyšla ničím zvláštní Brnenské parky No. 2. Asi si budu muset pro příště lépe naplánovat nějakou obtížnější a zajímavější cache pro další jubilea.
  • Absolvoval jsem také pěknou cache Blair Witch - noční putování v lesech za Kohoutovicemi. Stačilo jít podél svítících očí a zanedlouho jsme drželi kešku v ruce.
  • Objednal jsem si z Geocaching Shopu EU pár drobností a hlavně jeden Travelbug Dog Tag, takže zanedlouho vypustím svůj první trackovací předmět do světa.

sobota 1. března 2008

Krátké zhodnocení KDE 4.0.1

KDE4 je nyní ve stavu, kdy jej už nikdo nenazývá ani alfa, ani beta verzí, ale přece vypadá docela nedodělaně. Tvůrci oznámili, že po několika odkladech finálního release vydají KDE 4.0.0, což prý vůbec není KDE4. Divná formulace, za kterou se skrývá prostý fakt, že KDE4 ještě není hotové. A bohužel je tomu tak.
Začnu vzhledem. Můžete si říkat, že vše lze změnit, ale aby vás odradilo nové prostředí hned při prvním startu nevýrazným černým panelem a šedými okny na způsob MacOS, to už je silné kafe. Někomu se to může líbit, já to ovšem označuji za velký krok zpět. A to nemluvím o tom, že takový vzhled je i velmi nepřehledný. Oproti defaultnímu vzhledu KDE 3 je toto hrůza. Ubyla spousta vzhledového nastavení, takže přizpůsobit si vzhled ke svému může být obtížnější.
Dále k funkčnosti. Některé aplikace jsou stále nestabilní, občas se objeví nějaká chybová hláška, ale jinak by to ani nemohlo být. Stále je ještě co ladit.
Aplikace, které bývají součástí KDE také ještě nejsou kompletní, buď jsou ve stavu betaverze nebo ještě neexistují vůbec.
Jediné pozitivum vidím v lepší komplexnosti prostředí a nepatrně rychlejším náběhu a menších hardwarových požadavků.
Abych to shrnul, já prozatím zůstávám u větve KDE 3. Až vyjde takové KDE4, které bude obsahovat méně výše uvedených nedostatků, možná opět novou verzi vyzkouším a snad u ní již zůstanu.
Samozřejmě tento projekt nezatracuji - vývojáři jen chtěli přenést testování i k běžným uživatelům. Já ale preferuji již odladěný produkt.

V openSUSE máme výhodu, že si můžeme KDE4 naistalovat jedím kliknutím. Pokud máte openSUSE 10.3, můžete to zkusit - ale varoval jsem vás.