sobota 1. března 2008

Krátké zhodnocení KDE 4.0.1

KDE4 je nyní ve stavu, kdy jej už nikdo nenazývá ani alfa, ani beta verzí, ale přece vypadá docela nedodělaně. Tvůrci oznámili, že po několika odkladech finálního release vydají KDE 4.0.0, což prý vůbec není KDE4. Divná formulace, za kterou se skrývá prostý fakt, že KDE4 ještě není hotové. A bohužel je tomu tak.
Začnu vzhledem. Můžete si říkat, že vše lze změnit, ale aby vás odradilo nové prostředí hned při prvním startu nevýrazným černým panelem a šedými okny na způsob MacOS, to už je silné kafe. Někomu se to může líbit, já to ovšem označuji za velký krok zpět. A to nemluvím o tom, že takový vzhled je i velmi nepřehledný. Oproti defaultnímu vzhledu KDE 3 je toto hrůza. Ubyla spousta vzhledového nastavení, takže přizpůsobit si vzhled ke svému může být obtížnější.
Dále k funkčnosti. Některé aplikace jsou stále nestabilní, občas se objeví nějaká chybová hláška, ale jinak by to ani nemohlo být. Stále je ještě co ladit.
Aplikace, které bývají součástí KDE také ještě nejsou kompletní, buď jsou ve stavu betaverze nebo ještě neexistují vůbec.
Jediné pozitivum vidím v lepší komplexnosti prostředí a nepatrně rychlejším náběhu a menších hardwarových požadavků.
Abych to shrnul, já prozatím zůstávám u větve KDE 3. Až vyjde takové KDE4, které bude obsahovat méně výše uvedených nedostatků, možná opět novou verzi vyzkouším a snad u ní již zůstanu.
Samozřejmě tento projekt nezatracuji - vývojáři jen chtěli přenést testování i k běžným uživatelům. Já ale preferuji již odladěný produkt.

V openSUSE máme výhodu, že si můžeme KDE4 naistalovat jedím kliknutím. Pokud máte openSUSE 10.3, můžete to zkusit - ale varoval jsem vás.

Žádné komentáře: