úterý 12. srpna 2008

Garmin eTrex Legend - krok zpět?

Když jsem viděl cenu 1399,- Kč za Garmina eTrex Legend, a to v balení včetně mapy ČR Topo 50 a datového kabelu, prostě jsem ho koupil. Dohrál jsem si nejnovější firmware 3.90 (o kterém se vede zajímavá diskuze), naučil se pár příkazů pro přenos dat v GPSbabelu a nainstaloval Mapsource pod Wine. Přesto jsem si brzo položil otázku: "vyplatí se vůbec ještě v dnešní době investice do téměř 10 let starého přístroje?"

To je těžká otázka a záleží na tom, co od takového zařízení očekáváte. Předem je třeba uvést jeho slabiny:
  • zastaralý GPS čip - horší příjem signálu
  • pomalý procesor - pomalá odezva systému
  • malá paměť 8 MB - nevleze se do ní ani třetina území ČR
  • starý způsob propojení s PC - sériový port je pomalý a na nových PC už ani není
Všechno výše uvedené jsou opodstatněné problémy. V lese pod stromy s listím máte štěstí, když tak tak chytnete 3 satelity pro výpočet pozice. Překreslování mapy - každá změna měřítka - to je nekonečné čekání na vykreslení všech křivek. A pokaždé, když pojedete někam, je potřeba dohrát mapy. A to je vždy proces alespoň na 10 minut.

Ale i přes všechny tyto nedostatky lze Garmina používat, jen je potřeba si rozmyslet "kdy ho nasadit". Teď mám zároveň mobil s GPS i Garmina, což je zajímavá kombinace - pro městské kešování mobil a pro vícedenní pochody v přírodě Garmin - skvělá věc. Asi nemusím říkat, že Garmin je outdoorový přístroj se vším všudy - vodotěsností, zvýšenou odolností a provozu na AA baterie.

Přesto bych lidem, kteří nemají žádné GPS a chtějí Garmina doporučil spíše novější modely, nemusí to být hned nejnovější Oregon, ale třeba Vista HCx, která je asi nejlepší v poměru cena/výkon, a výše zmíněné nedostatky jsou odstraněny. Pokud ale víte, co od Legenda můžete očekávat, dá se s ním žít.

2 komentáře:

eukubus řekl(a)...

Tento přístroj jsem kdysi obdržel ke kolu v Mountfieldu a na určení polohy stačí. Dělal jsem s jeho pomocí herbář do školy. Při slabém počtu satelitních GPS signálů mi jednou ukázal, že jsem v severní Itálii a přitom jsem byl ve východních Čechách mezi lesy ( signál - 3 chytnuté satelity )

Corco řekl(a)...

Já jsem si ho pořídil teď. PDA občas zlobí (resp. windowsy na něm), baterky jsou asi největší problém, složitá práce, pokud prší nebo jen poprchává (bojím se, aby mi to nezmoklo),... takže jsem nakonec zkusil tenhle výběhový typ. Nečekám zázraky, takže snad nebudu zklamaný. :-)