sobota 26. ledna 2013

Wizz Air Trip - Eindhoven, Riga, Vilnius


Toto je cestovatelská verze trip reportu. Letecká verze je na Sharp Wings.


Linku Brno-Eindhoven již létá Wizz Air víc jak rok, a já jsem cítil povinnost ji vyzkoušet. Pořád mi to ale na jeden výlet přišlo málo, samotné město Eindhoven mi nepřipadá jako vyhlášená turistická destinace. Proto díky levným letenkám a linkám z letiště v Eindhovenu bylo možno nakombinovat výlet a podívat se do Lotyšska a Litvy - do Rigy a Vilniusu. Nakonec z toho vyšel tento routing:

Brno-Eindhoven, Eindhoven-Riga, Riga-Vilnius (autobusem Simple Express), Vilnius-Eindhoven, Eindhoven-Brno.

Za letenky se společnosti Wizz Air jsme platili asi 1180,- Kč na osobu za všechny legy, ovšem ještě se zakoupeným Wizz Discount Clubem, který se ve čtyřech osobách vyplatí. Autobus Simple Express díky speciální akci pro první bookovaná místa v autobusu byl za pouhých 75,- Kč, což je díky téměř 300 km vzdálenosti neuvěřitelná cena. Cesta trvala od pondělí do pátku, každý den jeden přesun.

Již s předstihem jsme si na Sleeping Airport Guide zjistili, že se letiště v Eindhovenu zavírá na noc, takže není možné přespat na letišti. Po příletu jsme tak jeli do města autobusem za 3,5 € (dříve stál 3 €, od nového roku zdražovali), a snažili jsme se schovat na chvíli třeba do kina nebo do McDonaldu, jak jen to šlo. Přes noc tu bylo zhruba -3 stupně, což na Holandsko není úplně běžné. Od půlnoci ale jsme jen tak bloumali městem, až jsme se před 5:00 přibelhali na letiště, které zrovna tuto dobu otevírá. Pak jsme počkali do 8:45 na odlet do Rigy.

V Rize nás čekal ještě větší mráz, kolem -12 stupňů. Město jako takové je zajímavé např. tím, že tu jezdí tramvaje a trolejbusy české výroby, a člověk si tak připadá relativně jako ve velmi blízké zemi. Ceny v obchodech jsou tu velmi podobné, jako u nás, sice se tu platí v Latech, ale skoro všude je možné platit kartou. Jen škoda, že tu není žádná "must see" budova, i když Staré město je celkem pěkné. Hostel Franks, kde jsme byli ubytovaní, se nachází v samém centru města, za cenu 10 € na osobu za čtyřlůžkový pokoj dostanete dokonce i snídani. Hostel je sice ve staré budově, ale pokoje jsou hezké.

Ve středu byl na programu přesun z Rigy do Vilniusu autobusem Simple Express. Jeli jsme novým autobusem značky Scania, v Lotyšsku nejdřív po klasické silnici, a v Litvě pak větší část po dálnici. Vilnius je co do zajímavostí snad ještě chudší než Riga, nejzajímavější je tu asi věž nad městem, odkud je celkem pěkný výhled, a katedrála hned pod ní. Ubytovaní jsme byli v Hostelu Fortuna, za pouhých 7,5 €. Pokoj byl velký, každý měl svou vlastní postel, a záchod se sprchou jsme vlastně měli téměř privátní. Navíc tu byla i společenská místnost s počítači, kulečníkem a pingpongovým stolem. Také tu byla asi nejlevnější přeprava na letiště, lístek na autobus stál 2 Litasy, tedy asi 15 Kč. Platit se tu opět dá téměř všude kartou (dokonce i v trafice, kde jsme jízdenky kupovali).

Po čtvrtečním příletu zpět na Eindhoven jsme šli asi 9 km pěšky do města, a pak autobusem do Valkenswaardu, kde jsme měli hostel StayOkay. Eindhoven jako takový je moderní město, ale spíš než architektura mě zaujaly takové věci jako vyhrazené silnice pro autobusy, široké cyklotrasy odklizené od sněhu vedoucí úplně všude, a neodklizené chodníky. Jelikož v noci ze čtvrtku na pátek mělo být až -8 stupňů, hostel StayOkay na okraji lesa nám přišel vhod. Za cenu 16 € jsme dostali malý pokoj, ale zase vydatnou snídani.

Jelikož nám v pátek letělo letadlo až v 13:55, tak jsme se rozhodli, že z Valkenswaardu půjdeme na letiště asi 13 km pěšky. Šlo to, ale člověk musel být pořád na pozoru před cyklisty. Celkově to byl velice pěkný lowcostový výlet, na který budu rád vzpomínat. Viděl jsem, co jsem vidět chtěl, nikde jsem nepotřeboval být déle, než jeden den, a měl jsem tak možnost navštívit 3 země, ve kterých jsem nikdy předtím nebyl, během pouhých pěti dní.

Eindhoven, Riga, Vilnius 2013

Žádné komentáře: