středa 28. prosince 2011

Hodinky Seiko SNK795


Normálně bych vůbec o nějakých hodinkách nepsal, protože právě hodinky považuji za něco primitivního a nezajímavého... Ale toto nejsou jen tak ledajaké hodinky... Seiko SNK795 mají totiž místo nápisu QUARTZ, který nalezneme na 99% hodinek běžné populace, nápis AUTOMATIC.


Hodinky s automatickým pohonem, nebo chcete-li automaty, se liší od quartzů tím, že nejsou elektronické, ale čistě mechanické. Jejich pohon nezajišťuje baterie, ale pohyb lidského těla, nebo spíše ruky. Tento pohyb natahuje pružinku, která pak pohání hodinový strojek. Tolik tedy velice jednoduše k principu fungování. Automatické hodinky také poznáte většinou podle vteřinové ručičky, která neskáče po jedné vteřině, ale vícekrát za vteřinu, a podle tikání.

Zásadní kouzlo automatů spočívá v tom, že se vrací zpět do minulosti - hodinky už není potřeba natahovat "ručně" tedy otáčením korunky, ale stačí pouze běžné nošení, a přitom to vše jen pomocí mechaniky, nikoli elektroniky.


Moje hodinky japonského výrobce Seiko patří do modelové řady Seiko 5, což je řada cenově dostupných automatů. Model SNK795 mi téměř hned padl do oka, vzhledově se mi zdá totiž jednoduchý a přitom elegantní. Hodinky mají rezervu (čas, kdy vydrží běžet po plném natažení pružinky) přibližně 40 hodin, pásek je ocelový, sklíčko minerální, jsou vodotěsné do 30 metrů, a mimo času dokáží ukazovat i den v týdnu a datum. Jelikož se v ČR velice špatně shání, nejlepší je objednat si je přímo na Amazonu, což vyjde i s poštovným a DPH stále levněji, než od místních prodejců.

Celá řada Seiko 5 se mi velmi líbí, a s cenou okolo dvou tisíc korun se jedná o vhodnou volbu pro ty, kteří chtějí trošku "jiné" hodinky.

Žádné komentáře: