neděle 24. července 2011

Puppy Linux - lightweight distribuce pro starý hardware

Nedávno jsem byl postaven před úkol zprovoznit starý notebook ASUS s procesorem Intel Pentium M 1,6 GHz, a 512 MB sdílené RAM. První variantou bylo nainstalovat Windows XP - ale přeci jen se jedná už o 10 let starý OS. Co takhle sem dát něco novějšího? Nejprve jsem vyzkoušel poslední verzi Xubuntu, ta ale běžela mnohem pomaleji, než jsem očekával. Největší překážkou byl pravděpodobně pomalý harddisk, jelikož systém hodně často swapoval. Proto jsem vyzkoušel něco ještě méně náročnějšího - Puppy Linux.

Puppy Linux nyní existuje ve verzi 5.2.5. Je založena na distribuci Ubuntu, a obsahuje kernel 2.6.33.2. Jako grafické prostředí je zde použito JWM. Obraz distribuce (ISO) je velké asi 128 MB, takže se vleze na jakékoli CD, nebo starší Flash disk, kde vám ještě zbude místo na ukládání souborů. Můžete tak pokaždé spouštět systém pouze z přenosného média, nebo nainstalovat na harddisk, a to buď klasickou "plnou instalací", kdy distribuce pak funguje jako každá jiná, nebo "frugal instalaci", která pouze zkopíruje na disk image, která pak pracuje stejně jako z přenosného média - čili je celá při spuštění zkopírována do RAM. Při prvním vypnutí je možno uložit veškeré nastavení a soubory do jednoho souboru, který se pak automaticky načítá a ukládá s každým spuštěním/vypnutím.


Do 128 MB image je zabaleno téměř vše, co je běžně potřeba. Je tu internetový prohlížeč, e-mailový klient, bitmapový a vektorový grafický editor, přehrávač hudby a videa, kancelářský balík a spoustu dalších utilit. Dále je možné pomocí programu QuickPet instalovat ze speciálního repozitáře balíčky s dalšími aplikacemi - např. Google Earth, OpenOffice, GIMP, Audacity, Firefox, Chromium, Pidgin, a mnoho dalšího.

Distribuce není vhodná pro úplné začátečníky s Linuxem, jelikož např. nastavení Wi-Fi zde neproběhne automaticky, ale je třeba projít průvodcem, kde je potřeba nastavit všechny podrobnosti připojení. Také instalace na pevný disk je složitější, zejména je potřeba manuálně nainstalovat GRUB. Pokud ale postupujete přesně podle instrukcí, nemůžete udělat chybu.

Já použil "frugal" instalaci, takže i na starém notebooku vše běží naprosto svižně a bez dlouhých prodlev. Odezva grafického prostředí je okamžitá, spouštění aplikací je také velice rychlé. Pokud vám nevadí anglické prostředí, a mírně složitější instalace a nastavování, je Puppy Linux ideální volbou pro starší PC, která však ještě mohou plnit svůj účel. Jedinou chybu, kterou jsem objevil bylo poměrně časté padání systému při použití prohlížeče Chromium. Někdy stačilo restartovat pouze grafické prostředí, někdy ale bylo potřeba resetovat celý systém. Způsobeno to může být faktem, že Puppy Linux ve svých repozitářích má spíše starší verze programů, což u Chromia je spíše nevýhoda. Není problém ale doinstalovat téměř jakoukoli verzi programu buď kompilací, nebo instalací neoficiálního balíčku, které lze najít třeba na fóru Puppy Linuxu.

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Před nějakým časem jsem (bohužel) pořídil ntb Acer travel mate 5335, na kterém byl předinstalovaný Linpus lite - naprosto neschopné uživatelské prostředí. Tak jsem na něj zkoušel instalovat nějaké lepší - Ubuntu, Xubuntu, Mandrivu, PCLinuxOS, nic z toho tam nefungovalo (první tři dokonce ani nenaběhly). Až jsem narazil na Lucid Puppy, který funguje od první instalace přesně tak jak uživatel očekává. Takže teď je to můj favorit pro přenosné "železo" :-)