čtvrtek 25. září 2008

Jízdní řády v mobilu - Symbian a Java

Symbianových jízdních řádů pro naši krajinu zrovna moc nevzniklo. Pokud si vím tak existuje jen program Metro, který obsahuje databázi MHD spousty měst na světě, včetně několika českých, bohužel však pouze vypočítá trasu ale časové údaje odjezdů tu vůbec nejsou. To samozřejmě nevadí, pokud si plánujete trasu metrem ve velké metropoli, v našich podmínkách to ale dost vadí.

Českému uživateli tedy nezbývá než používat Javové programy. Pro Brno a pár dalších měst lze použít MobileMHD++, který je docela pravidelně aktualizovaný a celkem slušně funkční. Jedinou nevýhodou se mi zdá trošku grafická nepřívětivost - třeba všude malá písmena.
Pro jízdní řády vlaků se dá použít nový program jVlaky. Obsahuje celou ČR a všechny typy vlaků. Opět obsahuje vše podstatné, jenom má zatím ještě pár malých chybek.

Proč vlastně tak moc chci zrovna Symbianový program a proč se nespokojím s Javou? Protože Symbianový program se rychleji spouští, bere si méně systémových prostředků a má lepší možnosti ovládání.
Vypadá to totiž, že se začíná blýskat na lepší časy, neboť program Smartřády, který je zatím pouze pro Windows Mobile, má být do konce tohoto roku převeden i na Symbian. Jelikož pracuje s daty firmy CHAPS, bude se možné spolehnout na výběr všech možných typů jízdních řádů, pravidelně aktualizovaných a bez chyb.


Žádné komentáře: