neděle 15. června 2008

Zázrak myšlenkových map - program FreeMind

Dnes jsem objevil kouzlo ve vytváření tzv. "mindmaps" neboli myšlenkových map. Když je potřeba se zamyslet nad nějakým tématem, je vhodné zachytit své myšlenkové pochody do nějaké struktury, a k tomu slouží právě myšlenkové mapy. Jde to aplikovat na vše - využití to najde nejen v kompozici a vytváření nových věcí, ale třeba i pomůže při studiu. Vypadá to přehledně a dobře se v tom pak orientuje - ať je to cokoliv.
Samozřejmě můžeme si kreslit mindmapy na papír, ale také můžeme využít opensource programy, konkrétně např. multiplatformní FreeMind napsaný v Javě. Práce s ním je rychlá a jednoduchá, během chvíle máme před sebou kompletní a vizuálně atraktivní obraz našich myšlenkových pochodů. Pak si lze pohrát s formátováním, přidat ikonky, a nakonec to vše třeba exportovat do PDF. Je až zázrakem, jak je tento malý prográmek neuvěřitelně funkční.
I když se tedy programy tohoto typu používají ve firmách hlavně při brainstormingu, lze je použít prakticky na vše, co má nějakou logickou strukturu.

openSUSE 11 se blíží, a je potřeba si říct, co to přinese a co je potřeba udělat

Žádné komentáře: