neděle 17. února 2008

Nové trekové boty - Asolo Voyager XCR

Bez pořádných bot do přírody nelze existovat. Proto po vrácení peněz za nepříliš kvalitní boty Raichle bylo jen otázkou času kdy si pořídím nové. Byly mi doporučeny boty Asolo - mají asi nejlepší poměr cena/výkon. Nakonec jsem se rozhodl pro lehčí trekovou obuv Asolo Voyager XCR.
Samozřejmostí je, že boty mají membránu Goretex a podešev Vibram (konkrétně Vibram Off-road). Výhodou těchto typů bot je to, že se prakticky nemusí rozchodit tak jako boty z tvrdé kůže. Celkově vypadají mnohem lépe než předchozí boty Raichle. A hlavně - tam kde se boty Raichle natrhly je viditelně Asolo mnohem lépe sešito. Podrážka je mnohem pevnější a má lepší vzorek. Již po prvních vycházkách je jasné, že Asolo byla dobrá volba. Otázkou je, jak dlouho vydrží...

7 komentářů:

Štěpán řekl(a)...

Vítej do klubu! Jsi už třetí co si je koupil, včetně mě :)

Tomas Vitek řekl(a)...

Já mám tyto botky od podzimu, kdy jsem si je koupil na cestu do Maroka, protože jsem hledal lehčí boty (nechtělo se mi tahat těžké celokožené boty) a zatím úplná spokojenost. Tak přeju ať dobře slouží.

Anonymní řekl(a)...

Já je po dvou letech můžu vyhodit.Roztrhané,podrážka rozlepená a totálně prošoupaná.Nošeny pouze od května do října, na zimu mám La Sportivy Tibet.GTX membrána byla už po půl roce nefunkční-do bot teklo.Taky počítej s tím, že vložky rychle odejdou a odlepí se to vnitřní"tapecírunk".Asolo už si nikdy nekoupím.Ted plánuju Zamberlan.

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,
chystam sa zaobstarat rovnaku obuv, celkom sa mi pozdavaju, chcem nieco lahke na "nenarocne" tury po znacenych tatranskych chodnikoch. Ako si s nimi spokojny? Pozitiva i negativa. ...nech sluzia

Anonymní řekl(a)...

Ahoj,
chystam sa zaobstarat rovnaku obuv, celkom sa mi pozdavaju, chcem nieco lahke na "nenarocne" tury po znacenych tatranskych chodnikoch. Ako si s nimi spokojny? Pozitiva i negativa. ...nech sluzia

Marek Sedlák řekl(a)...

Po roce mohu říct, že za tu cenu je to dobrá koupě. Jediné, co mi docela vadí je to, že do nich dostává hodně vlhkosti. Opravdu dlouhé pochody v mokré vysoké trávě nebo ve sněhu udělají své. Nevím, jestli má Goretex nějaké limity, ale mě to připadá jako docela nepříjemná věc.

Anonymní řekl(a)...

Už jsem měl jedny Asola z týhle řady (tehdy bez vibramu, ale s regulérním goretexem) - nachodil jsem toho s nima hodně po silnicích i mimo cesty a odešly na to, na co většina mých pohorek - prošoupal jsem podrážku..

Nedávno jsem našel tento novější model v Itálii za bezkonkurenční cenu, takže si je chci koupit. Snad vydrží aspoň dva roky (dle jednoduché pomůcky, že pohory mají vydržet tolik let, kolik stály tisíc, ze které se vymykají jedny moje Garmonty, které stály osmnáctset a už je nosím dobrých osm let - z toho šest intenzivně)..

Samozřejmě, že i GoreTex má, jako všechny nepromokavé materiály, svoje limity - tzv. výška vodního sloupce - ta je u GT 40-60 metrů.. Typ XCR má pro svou vyšší prodyšnost nižší voděodolnost.. Kromě toho, pokud nepoužiješ návleky, může se vlhkost při Tebou popisovaných pochodech do boty dostávat i shora kolem kotníků.. Pak mokrá kordura a kůže neumožňují odpařování z membrány (což prý jiné membrány než GoreTex zvládají) a mokro v botách je na světě.. (většinu těchto informací mám z internetu z druhé ruky, protože firma Gore se tím samozřejmě nechlubí, takže neručím za správnost)