čtvrtek 7. března 2013

Navizon - Mapování Wi-Fi a GSM sítí s odměnou


Zhruba před rokem jsem zaslechl o projektu Wifileaks, který se snaží zmapovat pomocí speciálního klienta pro Android nebo iOS co nejvíce Wi-Fi sítí, a vytvořit tak aktuální databázi access pointů. Tehdy mi vadilo, že neexistuje žádná online mapa, kde by se daly posbíraná data prohlížet, a že vlastně já jako sběratel Wi-Fi sítí z toho kromě "bodů" nic nemám. Minulý týden jsem ale čirou náhodou narazil na projekt Navizon, který má tentýž cíl, ale sběratele motivuje finanční odměnou.

Navizon kromě Wi-Fi sítí sbírá data také o vysílačích GSM signálu, a nahrává jej na centrální server, kde se během pár hodin zpracují. Důležité je, že je možné si zobrazit mapu všech vysílačů zmapovaných všemi uživateli, nebo jen vysílačů zaměřených uživatelem. Sbírání dat už zde tedy není pouze o číslech. Za každou nově zaměřenou Wi-Fi sít získáváte 3 body, za Wi-Fi síť již dříve zaměřenou jiným uživatelem jen 1 bod. Za nový GSM vysílač pak dokonce 15 bodů, a za již zaměřený 2 body.

Každých 10000 bodů si můžete nechat převést na 10$ na Paypal. Nevýhodou ovšem je to, že po zaregistrování máte pouze Lite účet, z kterého si můžete peníze poslat pouze jednou, a pokud chcete další, musíte si za dalších 10000 bodů koupit prémiový účet. Pokud tedy vás zaměřování začne bavit a budete chtít pokračovat, budete muset po první výplatě počkat, a v podstatě tak potenciálních dalších 10$ oželet.

Musím říct, že pokud hodně cestujete, nebo bydlíte v blízkostí velkých měst, budete mít práci o dost lehčí. Po třech dnech běžného přemísťování po Brně se mi podařilo nashromáždit zatím něco přes 5000 bodů, což vůbec není špatné. Jediné, co je potřeba obětovat, je drahocenná energie baterky mobilu. Aplikace je poměrně intuitivní, stačí zapnout Wi-Fi a GPS, a pak v aplikaci zapnout zaměřování. Je dostupná pro Android, iOS, Windows Mobile, a dokonce i Symbian a BlackBerry.

Pokud vás Navizon zaujal, tak prvním krokem je registrace účtu. Budu rád, pokud se zaregistrujete přes můj referral code. Použitím referral kódu pak získáváte navíc 20% z bodů ostatních uživatelů, aniž by oni něco ztráceli.

Žádné komentáře: