neděle 15. srpna 2010

Francie - Provence 2010

Podívat se do Francie jsem chtěl vždy, protože jsem se sedm let na gymnáziu učil francouzský jazyk, a chtěl jsem ho někdy také vyzkoušet "v praxi". Navíc Francie je velmi rozmanitá země, obsahující vše - přímořská letoviska, vysoké hory i historická města. Jelikož ale není možné během krátké dovolené projet celou Francii skrz naskrz, nakonec jsme zvolili pouze jeden region - Provence.

Tato dlouhodobá rekreace ale byla odlišná od všech předchozích - bylo potřeba i tak projet velké území, a proto příprava na ni spočívala v procházení Google Earth a hledání zajímavých lokací pomocí obrázků Panoramio. Nakonec jsme tak vybrali několik zajímavých míst, uložili si waypointy, poblíž těchto míst vyhledali několik kempů, a teoretická příprava byla téměř hotova.

Jelikož jet stovky kilometrů až do Francie autem není moc pohodlné, udělali jsme po cestě tam několik přestávek. První byla asi hodinová zastávka v centru Mnichova, druhá zastávka byla na přespání poblíž města ležícího na břehu Bodamského jezera, Konstanz, mnohem známější pod českým jménem Kostnice. V tomto pěkném historickém městečku na hranicích Německa a Švýcarska jsme se podívali k Husensteinu, památníku upálení Jana Husa. Pak další den následovala cesta přes Švýcarsko (Zürich, Bern, Genève) až do východo-jižní Francie (Annecy, Chambéry, Grenoble). Poprvé jsme zakotvili poblíž města Gap, v regionu Provence-Alpes-Côte d'Azur.

Naše dovolená tak začala v horách. Postupně jsme se ale přesouvali jižněji, s různými zastávkami - např. v historickém městě Sisteron s impozantní Citadelou. Dojeli jsme až k jezeru Lac de Ste Croix, známému hlavně díky kaňonu Verdon, který se nachází před ním. Zde jsme si dokonce půjčili kánoi a kousek kaňonu si projeli. Následoval přesun západním směrem, do oblasti zvané Colorado-en-Provence, kde se dříve těžil písek všech možných barev, nyní je to už jen exponát pro turisty.

Poté jsme pokračovali opět jižně, do takzvaného hlavního města Provence, Aix-En-Provence, s typickou jižanskou architekturou. Poblíž Aix jsme se ještě zastavili u akvaduktu De Roquefavour, a jelikož byla blízko trať vysokorychlostního vlaku TGV, počkali jsme si na něj na mostu abychom ho viděli za pohybu. Pak jsem si přišel na své i já, a to když jsme se zastavili u letiště Marseille-Provence (více o tom v samostaném článku na druhém blogu). Pak už jsme se pohybovali při pobřeží opět západně, se zastávkou v starobylém městě s románskou architekturou, Arles. Opět jsme déle zastavili v oblasti zvané Camargue, poblíž města Saintes-Maries-de-La-Mer. Camargue je taková bažinatá nížnina, kde volně v přírodě žijí divocí býci a koně.

Z Camargue jsme se už pomalu začali vracet zpátky na sever, cestou jsme ale ještě navštívili zajímavou zříceninu hradu Château des Baux de Provence. Další zastávkou bylo město Avignon, které zaujalo hlavně papežským palácem a velkým množstvím pouličních umělců, předvádějících různé scénky. Asi posledním zastavením bylo město Vaison-la-Romaine severně od Avignonu, pozoruhodné zejména poměrně zachovalými vykopávkami osídlení starověkých Římanů.

Během celých dvou týdnů jsem našel pouze 5 geokeší. Jednak to bylo způsobeno tím, že tam, kde bych očekával keš nebyla ani jedna, naopak tam, kde to není nic extra tak jich tam je víc. Druhak jsem také hodně keší hledal, ale nenašel... Prostě Francie mi nějak geocachersky nesedla.

Abych to shrnul - jednalo se o velmi různorodou dovolenou, s převahou městské turistiky. Z Provence jsme myslím viděli vše podstatné - snad kromě Marseille, tu jsme nějak automaticky zavrhli. To, co jsme projeli autem jde pěkně vidět na tracklogu.

Francie - Provence 2010

Žádné komentáře: