pátek 20. února 2009

Silné běžkařské období

Hned další týden po Jizerkách následoval dvoudenní výlet na Šumavu. První den jsme si zaběžkovali v okolí Prášil a druhý den v okolí Modravy. Podmínky byly oba dny extrémní - první den 8 °C, tající sníh a voda - jediný použitelný vosk byl aquaklister. Druhý den pro změnu teplota klesla mírně pod nulu a hustě sněžilo. Čerstvý sníh se hodně lepil na skluznici, to ale vyřešil ještě tužší vosk, než by se pro aktuální teplotu hodil.

Týden po Šumavě jsme si na den zajeli do nedalekého Sloupu u Macochy, kde se dá v těchto dnech celkem slušně zaběžkovat. Je tu několik tras, většinou protažených skútrem a někde jsou dokonce upravené i pro bruslení. Moc variant se tu sice nenajde, navíc terén je obtížnější a často je potřeba běžky sundávat, ale na druhou stranu je toto asi nejbližší běžkařská destinace od Brna.

Co dál? Pokud bude čas a chuť možná ještě zajedeme do Nového Města na Moravě. Byla by škoda nevyužít neustálého sněžení a desítek centimetrů sněhu.

Běžecké trasy u Sloupu

středa 4. února 2009

Jizerské hory na běžkách

Už je to podruhé, co se účastním této akce, pořádané pro naši školu a její přátele. Jenže minulý rok jsem na běžkách ještě téměř neuměl jezdit. Tento rok to už ale bylo (podle mě) o dost lepší. Vypiloval jsem nějaké techniky a naučil jsem se trochu bruslit (samozřejmě v rámci lyží na klasiku).

Celkově jsme ujeli více kilometrů než loni. První den 25 km - start a konec v Bedřichově, druhý den velký 35 kilometrový přejezd z Polubného až do Jablonce a třetí den už jen 17 km vyjíždění neprozkoumaných tras v okolí Bedřichova.

Tentokrát se již poblíž běžkařských tras nacházely i nějaké kešky, našli jsme ale jen dvě. Další pak samozřejmě poblíž naší základny v Jablonci nad Nisou.

Uvidíme, jestli ještě bude příležitost se tento rok vydat na běžky, každopadně nejvíce mě štve, že už druhým rokem se nedá pořádně zaběžkovat u Nového Města na Moravě. No, zima ještě nekončí, třeba se ještě něčeho dočkáme.

Jizerky na běžkách