úterý 22. dubna 2008

Moose Xing končí svou cestu

Pár dnů po vypuštění mého Travelbugu Moose Xing ze Slatiny předčasně skončil svou pouť do USA. Z Fotbalové keše byl přemístěn do Airport Brno TB-Hotelu. Tam je vyzvedl cacher, který se chystal do Holandska. Tam jej vložil do místní zajímavé multi-cache, která však byla po chvíli vykradena. Jeden další cacher tu byl ještě před vykradením, ale bohužel žádného TB s sebou nevzal. Společně s mým TB zmizely ještě tři další. Je to tedy velice smutná záležitost, už jen kvůli tomu že TB dog tag není zadarmo.
Vždy prostě bude existovat určité procento lidí, kteří si svůj komplex kompenzují tím, že ničí zábavu ostatním. Měli by se nad sebou zamyslet a říct si, jestli by nebylo lepší společnost potěšit něčím záslužným. Takto pouze komplikují život většině lidí, a mohli by na to v budoucnosti šeredně doplatit.

sobota 19. dubna 2008

Linuxové distribuce - Ubuntu 8.04 a openSUSE 11

Včera vyšla první betaverze nové řadové jedenácky distribuce openSUSE. Už teď jde vidět, že ve finále se můžeme těšit na velice kozistentní systém s pár novinkami a aktuálním jádrem i software. Vypadá to, že si budeme moci vybrat, zda dáme přednost odladěnému KDE 3, nebo novému, ale stále ještě nevychytanému KDE4. Také jsem objevil pěkný coundown obrázek, který odteď vpravo na panelu bude odpočítávat dlouhé dny do vydání konečné verze.
Mimochodem, také za pár dnů tu bude úplně nová řadová verze Ubuntu. Možná ji vyzkouším, ale Ubuntu mě nikdy nemůže dostat, protože nemůže nabídnout nic navíc než směsici opensource programů.

YAST portované do Qt4

středa 2. dubna 2008

RunningAHEAD - povedený online běžecký deník

Pokud si chcete vést deník svých sportovních aktivit, máte několik základních možností. Buď si ho vytvoříte sami v nějakém tabulkovém kalkulátoru, stáhnete si speciální program, nebo si ho založíte online přímo na internetu. Sám jsem dlouho žádný pořádný deník nevedl, teď jsem ale objevil RunningAHEAD, který spadá do poslední zmiňované kategorie.
V zásadě umí to, co hlavně požadujete - tedy jednoduše vést přehled o vykonaných aktivitách a později s těmito daty přehledně pracovat. Samozřejmostí jsou tedy různé grafy a tabulky. I když název napovídá, že se hlavně jedná o zápis běžeckých výkonů, je možné zapsat i výkony na kole, v posilovně a dokonce si i vytvořit aktivity úplně vlastní. Nepodporuje sice import z .gpx souborů a tedy do něj nijak nedostanete data z GPS, to ovšem naprosto vynahrazuje editor vlastních tras, kde v upraveném prostředí Google Maps lehce naklikáte trať, ke které dokážete následně vygenerovat i výškový profil tratě. Všechny tratě jsou pak obsaženy ve veřejné databázi a tak se můžete podívat, jaké zajímavé tratě přidali ostatní běžci ve vašem okolí. Např. v okolí Brna už je tratí několik desítek.
Celkově je RunningAHEAD velice povedený, obsahuje i spoustu užitečných nástrojů, které z něj dělají opravdu lehce použitelný a sofistikovaný online deník sportovních aktivit.