středa 12. září 2007

Jabber - ICQ pro Linuxisty

Když už přejdete na Linux, většinou máte nutkání všechny věci mít v opensource. ICQ klienti sice pro Linux jsou, ale samotný ICQ protokol je poměrně uzavřený, navíc v licenci firmy ICQ jsou nějaké nesmyslné podmínky. Jednou jsem si řekl, že by nebylo špatné vyzkoušet Jabber.
Jabber funguje na stejném principu IM jako ICQ, jenže je více otevřenější uživatelům, je modernější, stabilnější a klientů existuje celá řada pro nejrůznější platformy (Windows, Pocket PC, Java, MacOSX...). Já sám jsem vybral na desktop výborný Psi, a na PDA zatím betaverzi programu Bombus.
Jabber může komunikovat s ostatními IM sítěmi jako AOL, MSN ale i ICQ prostřednictvím transportů. Mě funguje úplně normálně komunikace s kamarády, co mají ICQ a přitom oni nic nepoznají. Pěkné jsou také další doplňkové služby jako TV program, posílání SMS, předpověď počasí a další. Jabber je sice zadarmo, pokud ale přispějete na jeho vývoj, budou vám zpřístupněny některé bonusové funkce.
I když můžete na Linuxu vpořádku provozovat ICQ, určitě Jabber alespoň vyzkoušejte. Jestli nemáte nikoho, s kým byste si to vyzkoušeli, můžete napsat mě (trainzak@jabber.cz). Později třeba začnete přesvědčovat vaše známé o Jabberu, stejně jako já za chvíli začnu. Spoustu dalších zajímavých věcí zjistíte na stránkách Jabbim CZ.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Ano, Jabber je dobrá volba. Ale je podle mne nesmyslné takto ho spojovat s konkétním OS. Jabberu na platformě nezáleží, je to protokol, tudíž používat se dá všude, kde existují aplikace, které mu rozumí. A ty jsou samozřejmě i pro Windows, kde je používání Jabberu také bezproblémové. Doporučuji článek Jabber - Šikovný digitální posel

Marek Sedlák řekl(a)...

Samozřejmě ho nespojuji přímo s Linuxem, ale uvedl jsem, že ho třeba používám i na Windows Mobile. Jen jsem myslel, že Linux a Jabber mají společné svou "otevřenost".

Anonymní řekl(a)...

Ona otevřenost Jabberu je mnohem významější než otevřenost Linuxu.

Někdy popřemýšlej, co je důležitější, jestli otevřenost protokolů a formátů (jak lidi komunikují) a nebo otevřenost nástrojů (které lidi používají tak jak se zrovna jim líbí).

Marek Sedlák řekl(a)...

Asi na tom něco bude, tohle mě nenapadlo.

Anonymní řekl(a)...

Nojo :) tak třeba si o tom na tvym blogu ještě přečtem.