čtvrtek 4. února 2010

Ryanair trip Brno - Stansted - Cork

Už od doby mého prvního letu letadlem s British Airways do Londýna na International Student Summit jsem plánoval nějaký další výlet. Jelikož ten by jsem si ale musel financovat sám, poohlížel jsem se spíše po nějakých low-costových společnostech. Až v listopadu 2009 jsem si všiml akce Ryanairu z Brna do Stanstedu za 260 Kč tam i zpět na 1.-3. února 2010. Na akci jsem nalákal i několik dalších ze třídy, pár dní později jsme ještě přikoupili za 10£ letenky ze Stanstedu do Corku a zpět na 2. února 2010.

Výlet byl již od počátku plánován jako low-budgetový - tedy co nejmenší útraty na místě. Proto jsme se do malých batohů (pouze jedno kabinové zavazadlo) snažili narvat co nejvíce jídla a přikrývky nebo spacáky pro přespání přímo na letišti.


Musím se přiznat, že létání s Ryanairem jsem si představoval mnohem hůře. Nakonec to tak špatné nebylo - personál byl celkem příjemný, malé místo na nohy se dá přežít a reklamy také nehrají po celou dobu letu. Všechny lety proběhly velmi klidně, nenastaly žádné větší problémy při odbavení ani při bezpečnostní prohlídce. Na letišti jsme se sice moc nevyspali, ale extrémně unavení jsme také nebyli.

Jinak samotný Cork je takové menší starobylé městečko na jihovýchodním pobřeží Irska. Překvapila nás tu zelená tráva a nezvykle vysoká teplota. Prošli jsme křížem krážem celé město, stavili se ve dvou tradičních pubech na pivo Guinness a Beamish, a našli jsme 5 keší. Celkově příjemně strávený den, i když počasí nebylo úplně ideální - chvílemi poprchávalo a bylo zataženo. Pozdě večer jsme se vrátili na Stansted a opět zde přespali.

Další den mělo letadlo do Brna letět až 13:40 a proto jsme se původně chtěli ještě trochu porozhlédnout po okolí, ale letiště nebylo možno opustit jinak než vlakem, autem nebo autobusem. Proto jsme pouze čekali na odlet. Let zpátky jako jediný konečně probíhal za světla a tak se povedly vyfotit i některé pěkné fotky. Ryanair přiletěl do Brna o 15 minut dříve (pravěpodobně díky tomu, že letěl celou dobu po větru).

Ryanair Trip - Brno-Stansted-Cork