čtvrtek 30. dubna 2009

Koupil jsem si letní spacák Pinguin Tramp S

Když jsem minulý rok na podzim kupoval čelovku Petzl MYO XP v BartSportu (součást Mall.cz), trvalo vyřízení objednávky velmi dlouho. Později mi ale přišel dopis s vysvětlením - v té době totiž přecházeli na informační systém SAP a tak jim nastaly nějaké komplikace. Omluvili se, a poskytli mi slevu 200,- Kč na jakékoliv zboží na Mall.cz. A tak jsem se slevou koupil lehký letní spacák Pinguin Tramp S, opět v BartSportu.

Potřeboval jsem už déle nějaký lehký, malý letní spacák. Zatím jsem měl pouze LOAP St. Laurent, což je velký zimní spacák s extrémem -20 °C, a pak spacák Sonora, se kterým jsem ale příliš spokojen nebyl - na svoje parametry je zbytečně velký, nedá se pořádně sbalit a vůbec není příliš komfortní.

I když jsem ho v přírodě ještě neotestoval, cítím, že s ním budu spokojen. Sbalený je docela malý, hodně lehký, a na dotek je vyroben z lepšího materiálu. Cena asi 750,- Kč (se slevou jsem zaplatil o 200,- méně) se mi zdá přiměřená. Tady jsou všechny technické parametry.

No, až prožije první křest v přírodě, tak pak napíšu přímé dojmy. Předpokládám, že s nafukovací karimatkou McKinley s ním půjde v pohodě spát i při teplotě blízké extrému.

PS.: Mimochodem - věděli jste, že Pinguin je česká firma?

pátek 17. dubna 2009

Praktický test - Hodí se mít 4 GB paměti?

Dříve, když jsem měl 512 MB RAM, měl jsem problém s velice častým swapováním disku. Pustil jsem si tři programy a už tehdy malá paměť nestačila. Proto jsem se při sestavování nového PC řídíl heslem "Čím více paměti, tím lépe" a osadil jej rovnou 4 GB DDR2 RAM 800 MHz. Ale je skutečně až tolik paměti potřeba?

Udělal jsem tedy malý testík - pozapínal jsem v openSUSE 11.1 co nejvíce programů - a to hlavně ty, které denně používám - a pak se podíval na využití paměti. Měl jsem zapnut:
  • Firefox
  • Thunderbird
  • Banshee
  • OpenOffice.org
  • Inkscape
  • GIMP
  • Google Earth
  • Avidemux
  • Smart
A tohle vše zabralo v paměti pouze 1 GB. Osobně jsem čekal víc. Přitom zajímavé bylo sledovat průběh při startování jednotlivých aplikací. Například při starování Smartu si paměť obsadí asi 300 MB, až je puštěný tak trochu paměti opět uvolní a zabírá už jen asi 150 MB.

A můj závěr? Pokud používáte PC normálním způsobem, bohatě vám dnes postačí 2 GB RAM. Samozřejmně, že pokud chcete hrát nejnovější hry nebo provozovat další velice náročné aplikace (třeba AutoCAD), potřebujete více. Možná by ještě bylo zajímavé srovnání obsazené paměti ve Windows a Linuxu.