čtvrtek 21. února 2013

Pravidelná obměna nízkých trekových bot - Aku Arriba XCR

Jelikož 90% vzdáleností, které nachodím, absolvuji v nízké trekové obuvi, tak se boty celkem rychle ochodí, opotřebují, odřou, a je potřeba koupit boty nové. Taková doba nastala právě s novým rokem 2013, kdy moje starší Scarpa APEX GTX už viditelně potřebovaly vyměnit. Po delším výběru padla volba na starší model ve výprodeji - Aku Arriba XCR, který jsem pořídil za asi 2200 Kč.

Vzhledově se blíží mým prvním nízkým trekovkám - Kefas Airshell. Boty Kefas měly Vibram, ale neměly Goretex, boty Scarpa zase měly Goretex, ale neměly Vibram. Až u bot Aku tak dochází k průniku obou množin - tyto boty mají konečně Vibram i Goretex. Po prvním testování v městském prostředí je hodnotím veskrze pozitivně, i když jsou značně užší, a po dvou až třech hodinách začínají u kotníků trochu tlačit (snad se ještě trochu rozchodí). Podrážka je tvrdá tak akorát, lze s ní chodit delší dobu po chodnících, ale snese i nějaký těžší terén.

Opět jsem pořídil spíše levnější boty z toho důvodu, že je velmi rychle opotřebuji, a dražší boty by sice možná poskytly větší komfort, ale rozhodně by příliš déle nevydržely. To už je ovšem úděl toho, že potřebuji univerzální boty, ve kterých můžu chodit kamkoli se mi zachce.