čtvrtek 20. ledna 2011

Scarpa APEX GTX - upgrade lehkých turistických bot

Po téměř dvou a půl roce se odporoučely do věčných lovišť moje lehké turistické boty Kefas Airshell. Posloužily dobře, ale přece jen po téměř každodenním nošení se odraly, podrážka se změkčila a dokonce do nich začalo hodně zatékat. Proto jsem se rozhodl koupit si podobné boty s tím, že budou plnit úplně stejnou funkci - tedy lehká turistika a každodenní městské chození.

Výběr byl rychlý, a padl na boty Scarpa APEX GTX. Vzhledově vypadají spíše jako tenisky, což je však pro každodenní nošení celkem plus. Jsou tmavší barvy, takže by na nich nemělo časem být tak znatelné opotřebení. Důležité ale je, že oproti Kefasům mají také membránu Goretex, a tak snad by měly nějaké to poprchání vydržet. Naopak nemají podrážku Vibram, ale byl jsem ujištěn, že Scarpa má kvalitní vlastní podrážky. Podobně jako u předchozích bot je dostatečně pevná, ale umožňuje přirozený pohyb.

Po chvilkové vycházce po chodníku zatím hodnotím boty kladně. Spíš než to, jaký zvládnou terén, je pro mě důležitější jak dlouho vydrží. Zajímavé bude sledovat, jestli kvalitou a výdrží budou předčit zmíněný Kefas.

středa 5. ledna 2011

Jaké rozlišení monitoru je nejlepší pro běžnou práci s PC?

Téměř 5 let používám stále stejný 19" LCD panel Sony SDM-S95A. Parametry jako 8ms odezva, rozlišení 1280x1024, a jen analogové D-Sub sice dříve vypadaly slušně, nicméně dnes už je standard trochu jiný. Proč ale o tom vlastně píšu? Před pár dny jsem měl po dobu tří dnů na zkoušku monitor EIZO FlexScan S2243W, s úhlopříčkou 22" a rozlišením 1920x1200. Ihned po zapojení přes digitální DVI bylo jasné, že toto je naprosto jiná třída. Podání barev bylo citelně přirozenější, svítivost větší a ostrost lepší.