neděle 21. června 2009

OnTheRoad - cestovatelský deník on-line

Díky tomu, že marekl mě na Twitteru upozornil na to, že jede na dovolenou do Singapuru a na Bali, jsem se dostal k zajímavému projektu OnTheRoad.to. Tento další z blogovacích systémů se totiž perfektně hodí pro zápisky z cest. Není to jen další Twitter nebo Facebook...

Každý cestovatel dostane poměrně atraktivní adresu svého deníčku ve formátu http://nazev.ontheroad.to. Následně pak do něj může vložit nový výlet. Každý výlet lze předem naplánovat, naklikat si všechny zastávková místa a to i pomocí mapy. Pak už jen stačí psát během cesty zápisky, které se k výletu přiřadí. Samozřejmostí je, že každý zápisek může obsahovat fotky, videa (a ty lze uploadovat v mnoha formátech), a také GPS souřadnice, takže každý zápisek ihned vidíte, odkud byl pořízen.

A teď to, co dělá OnTheRoad použitelným i při cestách v zahraničí: nemusíte totiž vkládat články jen přes internet v prohlížeči, ale i přes spoustu dalších služeb. Jde to přes e-mail, ICQ, ale hlavě také přes SMS! Velice málo lidí si totiž může dovolit na cestách v zahraničí internet v mobilu, ale SMS jsou díky posledním regulacím v rámci EU jen o něco málo dražší než u nás. Takto lze tedy v terénu updatovat svůj stav velice jednoduše.

OnTheRoad se údajně stále vylepšuje - už nyní je ale přeložen do češtiny a celkově se již dá dobře používat. Sám jej hodlám využít za týden při mé cestě do Londýna, uvidíme jestli se osvědčí. Přidávám tedy už svůj nový cestovatelský deník:

pondělí 15. června 2009

Proč je trekové kolo nejlepším typem kola

Pokud vybíráte kolo, zdá se trekingové (nebo též krosové) kolo jako nejlepší volba. Není to jen můj subjektivní názor, nebo obhajoba vlastního kola, jen takové malé zamyšlení.

Silniční kolo je na rovné dokonalé cestě podstatně rychlejší než jiná kola, jenže z této dokonalé cesty už nesjedete. Nepodíváte se nikam do přírody, nezajedete si pro cache. Kvalitní silniční kolo je velice drahé, většinou se nedostanete pod dvacet tisíc.

Horské kolo vypadá, že by sice nějaký ten terén zdolalo, ale dejte pozor na přehnané požadavky. Většinu náročnějších terénů totiž stejně nebudete mít odvahu sjet nebo prostě velký kopec nevyšlapete. Je pravda, že se s celo-odpruženým kolem s obrovskou odpruženou vidlicí a s kvalitním rámem dokážete dostat do divočejších míst než s trekem, ale není opravdu nutné čekat zázraky. Na silnici pojedete pomalu, a kvalitní horské kolo bývá častěji ještě dražší, než kvalitní silniční.

Zato kvalitní trekingové kolo pořídíte už kolem patnácti tisíc, v žádném případě sice nebudete excelovat, ale budete mít pocit, že vše zvládáte tak akorát. Na silnici pojedete příjemně rychle, nějaký ten terén už také nebude problém. Většinou se do treků už dnes montuje i kvalitní zamykatelná odpružená vidlice a kvalitní univerzální pláště.

Samozřejmě, bereme zde případ pro „normální lidí“, tedy ti, kteří mají jen jedno kolo. Dokonce ani kdybyste měli všechny tři typy doma v garáži tak nemáte vyhráno. Naplánujete si podle map výlet na silničním kole, ale najednou, cesta která byla označená jako sjízdná cyklotrasa se zdá být trochu rozbitější... a je tu problém. Zkrátka, můj názor je, že treking je nejlepší volba pro 99% cyklopopulace.

úterý 9. června 2009

Vertikální geocaching

Stává se to hodně často, že geocacherům přestanou stačit ty keše u země, zvednou hlavu vzhůru a vypraví se na keše uložené vysoko na stromech...

Ano, mnoho vášnivých geocacherů si stejně tak jako tak, dříve či později, pořídí nějaké to horolezecké náčiní - sedáky, lana, karabiny - a vyrazí dobývat předtím pro ně zapovězené pětihvězdičové keše. A tak je logické, že jednou jsem si to musel zkusit také.

Ovšem já jsem se hned nepustil do bezhlavých nákupů, ale pěkně si to vyzkoušel díky Johniemu91, a jeho rodičích radeusovi a hrizce. Vypravili jsme se společně na Kapli sv. Anny v Hostěnicích a keš U Pěti javorů. Nejdřív jsem vůbec nevěděl co a jak, ale po krátké instruktáži se to najednou nezdálo vůbec složité. Bohužel, když visíte na stromě, vše jde jaksi hůře než při zkoušce v klidu na zemi. Výhoda toho všeho ale je, že stejně se jednou musíte dostat dolů, a tak se není čeho bát. Musím se ale přiznat, že sám bych na žádný strom ještě nevylezl, v obou případech musel nejdříve Johnie připravit cestu, aby ostatní měli lehčí výstup. Takovéto manévry zvádnou jen ti zkušenější.

No, bylo to pěkné, ale vypadá to, že sám tuto adrenalinovou zábavu provozovat nebudu. Sice je to perfektní pocit vylézt nahoru a zapsat se do logbooku, kde je jen pár úspěšných nálezců, ale zatím to vypadá, že zůstanu jen u čísel a jednoduchých podlavičkových mikrokeší. Takovéto delikatesy jen ve více lidech při speciálních příležitostech.

čtvrtek 4. června 2009

Zajímavé notebooky DELL

Když chcete notebook s Linuxem, nemáte moc na výběr. Většina hlavních výrobců notebooků totiž všechny své modely prodává zároveň s OEM verzí Windows. Pokud tak nechcete platit za licenci Windows, které by stejně pak nahradila nějaká distribuce Linuxu, nezbývá vám, než najít nějakou značku, která má k Linuxu pozitivnější přístup. Jednou z těchto značek je i DELL.

To, co se mi na DELLu nejvíce líbí je to, že nabízí opravdu širokou škálu modelů různého zaměření. Najdeme zde low-endovou řadu Vostro, multimediální XPS a Studio, pracovní Inspiron a Latitude, a luxusní Precision. Nechybí ani takové speciály, jako třeba vysoce odolný Latitude ATG do drsného prostředí. DELL také nabízí netbooky DELL Mini, které ale mívají poněkud kvalitnější konfiguraci, než bývá standardem. Na DELLu se mi líbí jeho design, uživatelská podpora, rozšírená záruka a vstřícný přístup. Většinu notebooků si můžete objednat nejen s Windows, ale také s Ubuntu, čímž lze také hodně ušetřit.

Pokud vás zaujaly právě netbooky, přečtěte si recenzi DELLu Inspiron Mini 12. Je zajímavý hlavně displejem 1280x800, diskem 80 GB, pamětí 1 GB a spoustou dalších vychytávek.

Jedniným problémem DELLu je, že je dražší než většina běžných značek. Pokud ale přesto DELL chcete, a hledáte nejnižší cenu, zkuste třeba dellbook.cz.