středa 29. října 2008

MHD Brno - mapa pro OziExplorer - AKTUALIZOVÁNO

Některým se určitě bude hodit mapa vedení linek tramvají, trolejbusů a autobusů na území města Brna zkalibrovaná pro OziExplorer.

Když jsem se díval na tuto perfektní mapu na neoficiálních stránkách MHD Brno, všimnul jsem si, že je tvořená v měřítku, a odpovídá tedy skutečnosti. Proto mě napadlo ji zkalibrovat pro použití v OziExploreru. Sám tuto mapu používám např. pokud potřebuji zjistit, jak se nejlépe dostat ke keškám. Jistě ale najde uplatnění také třeba u turistů nebo příznivců MHD.

Mapa již je ve formátu .ozfx3, stačí tedy oba soubory v archivu nakopírovat do vašeho PDA (samozřejmě že jde používat v OziExploreru pro PC, zde to však ztrácí význam).

Poděkování patří Edovi, který mi povolil tuto upravenou mapu publikovat na mém blogu.

AKTUALIZACE: Znovu jsem nakalibroval novější verzi této mapy (platná od 1.9.2008, už s výlukou na Husové), a vytvořil jsem nově i verzi pro SmartComGPS na Symbian.

středa 22. října 2008

Petzl MYO XP - konečně čelovka!

Stálo to spoustu nervů, dotazů a týdny čekání, ale ne zbytečně! Před týdnem mi konečně přišla objednaná čelovka Petzl MYO XP, kterou jsem si vyhlídnul už před půl rokem. Teď už má za sebou jeden výběh a pár pracovních použití, takže ji trošku zrecenzuji.

Nejprve ještě k samotnému problému její dostupnosti. Na jaře 2008 byl oficiálně představena její nová verze, s větší svítivostí. Starší se ještě doprodávala a novou ještě nikde neprodávali. Sledoval jsem tedy čas od času, kdy se to změní. V září jsem už objevil několik e-shopů, které ji nabízely, ale většinou ji neměly na skladě. Jeden obchod jsem kontaktoval, tam mi ale napsali, že tento typ nemají a asi ani nebudou mít. Pak jsem zkusil další, kde stále oddalovali termín dodání, ale nakonec jednoho dne konečně přišla, a já jsem se stal šťasným majitelem LED svítilny Petzl MYO XP "New version".

To základní na čelovce je určitě její svítivost. Tento model má 3W LED diodu "Luxeon", což je maximum, co lze z technologie LED vyždímat. Starší verze měla tuto diodu také, ale byla omezená na nižší výkon, zde už podle všeho svítí naplno. Máme možnost buď svícení přímo dopředu nebo zatáhnout filtr pro více homogenní a širší osvětlení. Módy svícení jsou typické "Petzlovské" - tedy nejvíce, středně, málo + blikání (na nejvyšší úrovni), navíc je tu ještě Boost, který je časově omezen (z důvodu přehřívání), a dosvítí údajně až do 97 m. Přesné měření jsem nedělal, ale je fakt, že dosvit dostačuje a víc už ani snad není potřeba. Do svítilny se vkládají 3 AA baterie, se kterými vydrží svítit až 80 hodin na maximální osvětlení. Je však ale potřeba vzít v úvahu, že výkon čelovky rychle klesá se slábnutím baterií, a tak budeme muset měnit asi podstatně dříve.

Tak a nyní k praktickým zkušenostem. MYO celkem pěkně sedí na hlavě, potěší hlavně třetí pásek kolmo na hlavu, který zabezpečí, že čelovka nebude padat dolů. Svítivost je také vynikající, na to, že jde stále o malou LED svítilnu - postačuje i na dobrou orientaci v prostoru při běhání v terénu. Výrobce udává, že je odolná vůči dešti, což mohu potvrdit - běžel jsem s ní v dešti, v kterém bez problémů svítila a také potom bylo vše v pořádku.

Čelovka se hodí jak pro běhání, tak i pro geocaching, hlavně přes zimní období, kdy je už tma vždy, když se člověk vrátí domů. Petzl MYO XP je určená hlavně pro běžce, kteří potřebují ten nejlepší výkon bez kompromisů. Mohu ji doporučit, ale možná se nejprve podívejte i po dalších čelovkách s Luxeonem - třeba Silva nebo Black Diamond.

pátek 10. října 2008

Kefas Airshell - Příjemné nízké boty pro lehkou turistiku

Jelikož jsem zjistil, že celkově denně nachodím poměrně dost kilometrů, rozhodl jsem se, že zkusím trošku zainvestovat do lehkých, ale kvalitnějších bot pro každodenní nošení a lehkou turistiku po zpevněných cestách, popřípadě nějaké to městské kešování. Po návštěvě obchodu a vyzkoušení všech možných typů jsem nakonec vybral typ Kefas Airshell - poměrně neznámé italské firmy.

Můj hlavní požadavek byl jasný - kvalitní podrážka, nejlépe s Vibramem. To tyto boty splňují. Dále mě na nich těší poměrně pěkný design a reflexní proužky. Boty mají systém Airshell - což výrobce definuje jako odvětrání a zaručuje tepelný komfort i v horkých dnech. Zatím to nebylo možno vyzkoušet ale nějak se mi nezdá, že by byl v botě extra průvan - dokonce se mi zdá, že jsou na tom jako každé jiné boty. Ale čas ukáže. Boty nemají žádnou membránu à la Goretex, neměly by se impregnovat.

Dnes jsem si s nimi udělal kratší výšlap a celkově jsem spokojen. Nerozhází vás štěrkovitá cesta, tu dokáže podrážka dostatečně utlumit, naopak ale je dostatčně pružná v přirozeném ohybu. V normálních podmínkách noha v botě sedí dobře, jen při chůzi po vrstevnici po šikmém svahu se začně převalovat na stranu, což považuji za zatím jediný nedostatek.

Za cenu přibližně 1500,- Kč se jedná o kvalitní boty, které lze nosit pořád - jen jsem zvědav, jak dlouho mi vydrží.

čtvrtek 2. října 2008

Nový produkt - Galerie jízdenek

Jelikož se mi povalovalo v šuplíku pár zajímavých jízdenek, rozhodl jsem se, že odteď je budu sbírat, skenovat a vkládat do galerie, kterou si může každý prohlédnou a přidat k nim komentáře - ano, v Google Picasa. Časem doufám, že se galerie dostatečně rozroste, částečně díky mým budoucím (doufám) spolupracovníkům a díky komukoli, kdo bude mít chuť se mnou spolupracovat.