pátek 29. srpna 2008

Morální náprava po nevydařeném smolném dnu

Jak už to bývá, tak pilnému geocacherovi jeho neúspěchy nedají spát a vrátí se co nejdříve zpět... Já jsem si udělal akci Pozořice II, teď už bez problémů. Díky dobrému rozvrhu jsem stihl vše, co jsem chtěl, navíc keš na hradě Vildemberku už byla zprovozněna (jako mystery, se souřadnicemi v té tradiční - docela netradiční). Jen u jedné keše jsem musel konzultovat po telefonu se Štěpánem - když je keš zakopaná v zemi pod dobře udusanou hlínou tak se dost špatně hledá.

Mimochodem, v Česku byla nedávno zprovozněna 9000. keš, což s sebou nese spíše nesnáze, jak si hodně lidí myslí. Viz. Černý čtvrtek brněnských kačerů.

Tak a z geozápisků by to snad stačilo, příště snad už napíšu i o něčem jiném.

úterý 26. srpna 2008

500? 500!

Během nedělního geovýletu do Olomouce se stala poměrně důležitá událost - pokoření 500. nalezené cache. Plánoval jsem již konečně na tuto výroční vzácnou cache nějakou pořádně těžkou mystery nebo dlouhou multi, ale nakonec z toho zase nic nebylo. Moje 500. cache je jedna z nejlehčích tradičních - takové, které vidíte už z dálky. Tak snad na tisícovku to vyjde.

Mimochodem - jaké považujete za důležité milníky? Já osobně uznávám 1, 50, 100, 200, 500, 1000, a pak každou další tisícovku...
Ale ono vlastně o nic nejde, je to jen pěkné číslo... Ale o číslech přece geocaching není, tak co tu plácám...

sobota 23. srpna 2008

Smolný den prostého geocachera

Včera se mi můj geocachingový výlet moc nepovedl. Plánoval jsem, že odpoledne vyrazím na 4 kešky v okolí Pozořic. Po obědě si chci připravit waypointy, a co nevidím: u Pozořic přibyla ještě jedna tradiční keš - Žižkův kámen ve Viničných Šumicích. Dívám se na listing - byla publikována před deseti minutami! Následovala urychlená příprava, samozřejmě plná zmatků a zbytečných zdrženích. Za půl hodiny už jsem byl na kole a co nejrychleji se snažil přesunout k nové keši, samozřejmě pln očekávání, že by z toho mohlo být FTF.

Přijel jsem na místo, asi hodinu po publikování, a už zde bylo auto. Takže opět žádné FTF, to prostě bez auta není možné. Hledání bylo celkem obtížné - v údolí byl špatný signál, takže jsem prolézal vše možné houští, poškrabaný od trní a popálený od kopřiv. Nakonec to ani nebylo nutné, protože keš byla na celkem přístupném místě. Otevřel jsem ji, vyndal logbook, a ... byl jsem až třetí. Také tam byl tento lísteček:

A tohle mě dostalo. Je to traditional cache, tak tu nic dalšího nemá být. Přesto zadávám souřadnice do GPS a jedu nahoru na hrad. Hledám na souřadnicích, nic jsem nenalezl. Takže se dívám, jak se dostat k dalším keším, které jsem měl naplánovány a zjištuji, že jsem u hradu v dosti nevýhodné pozici - uprostřed všech keší. To znamená, že už moc dalších nestihnu vzít. Vydávám se obtížným terénem alespoň na Studánku u Dudků. Tu nacházím jednoduše a plánuju, že bych ještě mohl zajet na Tajemnou skalku. V mapě jsem si našel nejkratší cestu přes neznačené trasy. To byla chyba. Cesty často v lesech nesedí a tak jsem při hledání té správné prolezl s kolem až neuvěřitelně zarostlá místa a hustou kleč. Nakonec jsem se ještě ke všemu musel vrátit, protože se térén stal opravdu neprostupný pro cyklistu.

S bolestí jsem se vracel zpět domů, ještě si řekl, že zkusím po cestě vzít Koupací biotop, ale neuspěl jsem, hlavně asi proto, že nemám rád kamenná pole, kde musíte prohledat a zvednout každý kámen, protože keš muže být kdekoliv. Navíc jsem s sebou neměl fotohint, který by možná pomohl.

I takové dny nastávají, možná že někdo máte zažitý ještě horší.

úterý 12. srpna 2008

Garmin eTrex Legend - krok zpět?

Když jsem viděl cenu 1399,- Kč za Garmina eTrex Legend, a to v balení včetně mapy ČR Topo 50 a datového kabelu, prostě jsem ho koupil. Dohrál jsem si nejnovější firmware 3.90 (o kterém se vede zajímavá diskuze), naučil se pár příkazů pro přenos dat v GPSbabelu a nainstaloval Mapsource pod Wine. Přesto jsem si brzo položil otázku: "vyplatí se vůbec ještě v dnešní době investice do téměř 10 let starého přístroje?"

To je těžká otázka a záleží na tom, co od takového zařízení očekáváte. Předem je třeba uvést jeho slabiny:
  • zastaralý GPS čip - horší příjem signálu
  • pomalý procesor - pomalá odezva systému
  • malá paměť 8 MB - nevleze se do ní ani třetina území ČR
  • starý způsob propojení s PC - sériový port je pomalý a na nových PC už ani není
Všechno výše uvedené jsou opodstatněné problémy. V lese pod stromy s listím máte štěstí, když tak tak chytnete 3 satelity pro výpočet pozice. Překreslování mapy - každá změna měřítka - to je nekonečné čekání na vykreslení všech křivek. A pokaždé, když pojedete někam, je potřeba dohrát mapy. A to je vždy proces alespoň na 10 minut.

Ale i přes všechny tyto nedostatky lze Garmina používat, jen je potřeba si rozmyslet "kdy ho nasadit". Teď mám zároveň mobil s GPS i Garmina, což je zajímavá kombinace - pro městské kešování mobil a pro vícedenní pochody v přírodě Garmin - skvělá věc. Asi nemusím říkat, že Garmin je outdoorový přístroj se vším všudy - vodotěsností, zvýšenou odolností a provozu na AA baterie.

Přesto bych lidem, kteří nemají žádné GPS a chtějí Garmina doporučil spíše novější modely, nemusí to být hned nejnovější Oregon, ale třeba Vista HCx, která je asi nejlepší v poměru cena/výkon, a výše zmíněné nedostatky jsou odstraněny. Pokud ale víte, co od Legenda můžete očekávat, dá se s ním žít.

čtvrtek 7. srpna 2008

SC Pendolino aneb do Prahy na kešky a pro "zboží"

Už od začátku prázdnin jsem chtěl jeden den jen tak vyrazit do Prahy, vzít pár desítek keší a s pocitem po dobře vykonaném lovu se vrátit zpět. Toto ještě umocnila výhodná nabídka GPS Garmin eTrex Legend v jednom z pražských obchodů, a tak cesta dostala konkrétní cíl.

Pro cestu tam jsem si zvolil produkt Českých drah - SuperCity Pendolino. Zážitky z cesty jsou smíšené - docela se mi líbí provedení interiéru a pohodlí, které nabízí, ale nemůžu se smířit s tím, že se cesta strašně vleče, i když se jedná o rychlovlak. Průměrná rychlost 100 km/h je skutečně pro smích. Navíc SC 134 "Slovenská Strela" přijela do Brna už s 5 min. zpožděním a do Prahy dojela se zpožděním 10 minut. Za povinnou místenku, která stojí 200,- Kč to vůbec nemá smysl. Jediné, co mě opravdu potěšilo bylo to, že jsem si mohl přímo od průvodčího koupit celodenní jízdenku pro MHD Praha o 20 korun levněji. Když už mě okradli na místence, tak aspoň mě uchlácholili slevou...

Po příjezdu jsem hned zajel vyzvednou Garmina (o kterém ještě určitě napíšu, ale jen ve zkratce, protože už je vše o něm profláknuté), a pak už nic nebránilo veselému celodennímu kešování. Skrýšotlač mi vygeneroval i disablované keše a tak jsem občas hledal na místě, kde nic nebylo. Občas jsem také prostě po chvíli hledání vzdal a šel rychle na další. Celkově tedy mám 14 úlovků, ale mohlo by jich být i dvakrát více, kdybych se lépe díval a nastavil si Skrýšotlač. Všechno to byly klasické tradicionální keše s tradicionálními úkryty, až na jednu, která si plavala ve Vltavě.

Zpátky jsem jel už "jen" EuroCity, a přijel do Brna se 30 min. zpožděním. Ale zase jsem si popovídal s americkým párem z Chicaga, který se mnou cestoval v kupé.

pátek 1. srpna 2008

Změna stáje - z openSUSE 11 na Ubuntu 8.04

Hned, jak oficiálně vyšlo KDE 4.1 jsem ho musel vyzkoušet. A byl jsem překvapen - bohužel v negativním slova smyslu. Vadilo mi stále spoustu věcí - grafické nedodělky, špatné zacházení se vším na ploše (to ovládání plasmoidů je dost divné), a také to, že stále spoustu věcí padá. Říkal jsem si, jestli není konečně čas na radikální změnu - a tou změnou bylo Ubuntu 8.04 "Hardy Heron" s GNOME 2.22.

Ano, mohl jsem pouze přepnout na GNOME v SUSE - ale protože nemám kdovíjak výkonný počítač, který už přestal stíhat, rozhodl jsem se, že nejlepší je mít pouze jedno prostředí a aplikace pouze pro jednu grafickou knihovnu - GTK. Pouze tehdy jde dosáhnout rychlé odezvy aplikací.

Ani nevím, proč jsem předtím nemohl přijít GNOME na chuť. Vždyť se jedná o poměrně ucelené prostředí s velmi dobrým ovládáním. Působí velmi komplexně a přitom jednoduše - a vůbec nemáte pocit, že pracujete s něčím nedodělaným, jak tomu je u KDE 4.x.

Ubuntu jako distribuce také není vůbec špatná, ačkoli jsem ji měl za průměrně dobrou pro nováčky do Linuxu. Oproti SUSE startuje i vypíná se o poznání rychleji, jediným problémem bylo nerozpoznání grafické karty ihned po instalaci. Bylo potřeba editovat /etc/X11/xorg.conf a ručně přepsat grafický ovladač z vesa na i810. A tím byla zprovozněna grafická akcelerace. Také se mi zalíbil správce balíčků Synaptic, který se velice rychlý a dobře se s ním vyhledává.

Vynikající zdroj informací je také http://wiki.ubuntu.cz, kde lze najít spoustu informací nejen pro úplné začátečníky, ale také pro pokročilé uživatele, a dobře pomůže i při problémech s hardwarem. Teď je jen potřeba vyhledat dobré alternativní programy pro GTK, a pak už si jen užívat dobrého, stabilního a rychlého systému. Do té doby, než přesedlám zas na něco dalšího...