středa 21. května 2008

Nokia N73 - další postřehy a srovnání

  • Ukazatel baterie je pěkně divný. Nejdříve stále hlásí plnou baterii a pak klesne na nulu během pár desítek minut. Navíc nikde nelze zjistit přesný procentuální zůstatek energie - na rozdíl od PDA kde tohle vše bylo samozřejmostí.
  • Docela mi začíná vadit vkládání textu přes numerickou klávesnici. Byl jsem zvyklý na virtuální QWERTZ klávesnici na dotykovém displeji, kde jsem dosahoval vyšší rychlosti psaní, než na této.
  • Synchronizace s Linuxem je možná, ale není stoprocentní. Zprovoznil jsem ji díky návodu na abclinuxu a trochu své vlastní inteligence. Problém je, že je potřeba díky připojení přes USB být root a také veškerá data se ukládají rootovi do Kontactu. Takže jsem zatím synchronizaci zavrhl do té doby, než Nokia neudělá PC Suite pro Linux. Jó, kde jsou ty časy, kdy ve Windows stačilo zastrčit PDA do kolébky, a vše už zařídil ActiveSync...
  • Teď mám možnost pracovat i s Nokií E51, která byla dříve také kanditátem pro nákup, ale kterou jsem nakonec zavrhl pro příliš malý displej (stejné rozlišení ale menší úhlopříčka). Má novější verzi Symbianu - 9.2, která má spoustu vylepšujících maličkostí, které by měly být už samozřejmostí. Ať už to je opakovaný budík, nastavení událostí informační LED diody, automatický zámek klávesnice a další. Také má silnější procesor (350 MHz), což se také odráží v rychlejších odezvách systému.
  • Nakonec tip na zajímavou freeware aplikaci - DEdit - což je zajímavý textový editor. Už jen připojit bluetooth klávesnici a vesele psát...

neděle 18. května 2008

Slovinsko a Plitvická Jezera 2008

Naše třída si vybrala jako poslední zahraniční poznávací zájezd Slovinsko. I když jsem tu neprovedl žádný workout (a to jsem původně plánoval že si vezmu běžecké boty), jednalo se o příjemné poznání spoustu netradičních míst. Pak někdy to bude chtít prozkoumat podrobně Julské alpy, protože výjezd autobusem na průsmyk a kocháním se okolními horami přeci jen není to, s čím bych se mohl spokojit.
Takže ve zkratce místa, která jsme navštívili: Maribor, Ljubljana, jezera Bohinj a Bled, průsmyk Vršič, skokanský můstek Planica, jeskyně Postojna Jama, zámořská města Koper, Portorož a Piran. Součástí zájezdu byla i zastávka na Plitvických jezerech na zpáteční cestě.

Slovinsko a Plitvická Jezera 2008

pondělí 12. května 2008

Cykloexpedice Mátra

Minulý rok Balaton a tento rok opět Maďarsko na kolech - tentokrát nejvyšší pohoří Maďarska - Mátra. Opět pouze akce na víkend s přespáním v kempu. První den jsme si dali opravdu do těla - projeli jsme téměř celou západní Mátru napříč, s celkovým stoupáním přes 1000 m a najetou vzdáleností 68 km. To nás hodně rozhodilo a tak jsme si další den dali pouze lehký výjezd na nejvyšší bod - Kékes (1014 m.n.m.). Stojí tu vysílač, který funguje také jako rozhledna pro turisty. Na Kékes se sice dá dostat autem ale my jsme zaparkovali pod ním a těch 200 výškových metrů jsme překonali, to aby se neřeklo...
Pokud hledáte místo, kde nepotkáte téměř nikoho celý den, zvolte západní Mátru. Východní část je již turističtější a masovější. Nikde v celé Mátře nenajdete asfaltové cyklotrasy, jen nezpevněné cesty s turistickým značením - ale na kole se tu dá jet.
Tentokrát se mi podařilo najít 4 z 5 připravených keší. Bylo to ale trošku divočejší než minule - v této oblasti je hustý keřovitý porost. Příště s sebou mačetu a dlouhé kalhoty!

pátek 9. května 2008

Můj první běžecký závod

Na začátku letošní sezóny jsem veškerý běžecký trénink podřídil jednomu cíli - zúčastnit se pár závodů v rámci Letního běžeckého poháru Brno. Nakonec to dopadlo tak, že 8.5.2008 jsem stál na startu prvního z osmnácti závodů tohoto roku - Běhu o pohár pivovaru Černá hora.
Jelikož patřím do kategorie dorostenců, běžel jsem trať dlouhou 4,6 km. Nejdříve jsem si říkal, že když dokážu uběhnout 10 km, nebude pro mě základní trať 9,2 km žádný problém. Nakonec se ukázalo, že mohu být rád, že jsem moji přidělenou vzdálenost vůbec uběhl. Závod je něco úplně jiného než poklidný trénink. Běžel jsem dvě kola a už v polovině druhého jsem měl těžké problémy s dechem. Výrazně jsem zpomalil, ale přejít do chůze jsem naštěstí nemusel.
A jak jsem vlastně dopadl? Na pořadí se tentokrát opravdu nehrálo. Pořadí ve skupině 2/2. Jeden soupeř o rok mladší mně trumfl o dost. Můj dosažený čas je 22:21. Ještě je opravdu stále co zlepšovat.

sobota 3. května 2008

Náhrada PDA - Nokia N73

Když praskl displej na PDA, bylo téměř jisté, že se nevyplatí dávat ho na opravu (stála by asi 7000,- Kč), ale spíše koupit úplně nové zařízení. A jelikož jsem měl již platformu Windows Mobile prozkoumanou, řekl jsem si, že teď je na řadě Symbian. A rozhodnutí, který symbianový mobil koupit padlo nakonec na model Nokia N73.
Nejprve k hardware. Telefon má uvnitř klasický procesor ARM 200 MHz, asi 40 MB RAM a fotoaparát 3,2 Mpx s optikou Carl Zeiss. U foťáku bych se chvíli zastavil. I když nefotí tak pěkně jako dříve koupený kompakt Lumix, je ideálním společníkem, když jej s sebou právě nemám. Fotky jsou ostré, jedniným negativem je poměrně silný přechod do fialové barvy. Ale jelikož má autofokus a dokáže zaostřit na 10 cm, nabízí se přímo k focení různých dokumentů, které jsou pak perfektně čitelné. Z hardwarové výbavy mobilu může člověk postrádat jedině Wi-Fi, ale už jsem se jaksi bez něj naučil žít, navíc na mobilu nepovažuji přítomost Wi-Fi modulu za nějak důležitou.
A teď k software. Již dříve jsem věděl, že spoustu programů pro WM je dostupných zároveň také pro Symbian, a pokud ne, tak určitě lze najít kvalitní alternativu. OziExplorer sice do mobilu nedostanu, zato se však nabízí program SmartComGPS, který je plnohodnotnou náhradou. Dokonce pracuje se stejnými formáty souborů. Také mi přijde ovládání pomocí klávesnice trošku příjemnější - nemusím pokaždé vytahovat stylus a mám vždy jednu ruku volnou. Dále z GPS programů musím ještě zmínit SportTracker přímo od Nokie, který poslouží k evidenci i trackování workoutů (hlavně běhu). Dokáže jednoduchým a přehledným způsobem zobrazit ty nejdůležitější informace, které běžec aktuálně potřebuje.
Změna je život, a tak i když jsem proti WM platformě neměl nějaké větší výhrady, nyní jsem přestoupil na Symbian. Až čas ukáže, zdali to byla dobrá volba. Udělám jen malé srovnání - PDA s WM mi během prvních dvou týdnů spadlo asi 10 krát. N73ku jsem zatím ještě nemusel restartovat ani jednou.