sobota 24. listopadu 2007

Screenshoty desktopů na abclinuxu.cz

Na www.abclinuxu.cz,jendom z nejčtenějších linuxových internetových serverů, se objevila nová sekce Desktopy. Je to vlastně taková galerie pracovních ploch - na své si tedy přijdou zejména hardcore eyecandy uživatelé. Já sice nejsem ten typ, který pouze a jen na PC "tuní" vzhled, ale občas se rád pokochám pěkným grafickým prostředím.
Souhlasím ale, že vlastní personifikovaný vzhled pracovního prostředí je celkem důležitý a estetický doplněk každého, kdo jen trochu rozumí počítačům. A my, linuxisté, máme tu výhodu, že tu máme několik uživatelských prostředí a většina z nich je silně přizpůsobitelná - narozdíl třeba od Windows (nepočítám teď různé placené prográmky, které vzhled Windows modifikují). Tak si všichni tvořte svůj vzhled, inspiraci můžete od včerejška hledat i na abclinuxu.cz. Já si pěkně zůstanu u svého defaultního prostého rozhraní jen s velmi málo změnami.

Mimochodem, toto je 51. příspěvek. Nejdřív jsem si říkal že vás s podobnými milníky už nebudu obtěžovat ale mě to baví :-)

čtvrtek 15. listopadu 2007

Je zima...

Ano, už opravdu přišla. A se zimou totálně končí cyklovýlety, turistika je silně utlumená, běhání taky není úplně nejpříjemnější. Zbyl už jen geocaching. Ale ten městský, který mi stále nějak nemůže přijít do noty. Mám prostě rád velkou kešku někde v pařezu nebo v dutině stromu. A stejně, když už bych chtěl vyjet na nějaký městský odlov, je hned brzo tma a ve tmě se mi keše už vůbec nechce hledat.
Jelikož nejsem velký příznivce zimních sportů - mám například velký odpor k sjezdovému lyžování - nezbývá mi, než počkat na jaro. Už to vidím, jak se příroda opět bude probouzet, já budu moct vytáhnout kolo a jen tak si vyjet na třicetikilometrovou malou regenerační vyjížďku. Nyní se však bude moje kondice jen zhoršovat.

sobota 10. listopadu 2007

Výměna logbooku v keši Šlapanice

Když jsem vyměňoval logbook v mé kešce Šlapanice, přinesl jsem si popsané listy prvotního logbooku. Naskenoval jsem je, aby se mohl na ně každý kešer podívat, hlavně kvůli pěkným razítkům nebo nálepkám.

úterý 6. listopadu 2007

HP Photosmart C3180

Včera jsem si byl vyzvednout objednané multifunkční zařízení HP All-In-One Photosmart C3180. Toto je už moje třetí tiskárna - předtím jsem měl jen dvě tiskárny Epson, které vždy selhaly v důsledku mechanického poškození.
Za cenu kolem 2000,- Kč dostanete univerzální zařízení, které dokáže tisknout, skenovat, kopírovat a číst paměťové karty. Ano, C3180 má v sobě čtečku paměťových karet. Stačí tedy jen zasunout CF/SD/MMC/xD/MSDuo kartu a ta se objeví jako normální USB Mass Storage.

Jak je už všeobecně známo, všechna zařízení HP mají v Linuxu výbornou podporu. Díky ovladačům hplip, které jsou už dnes součástí mnoha distribucí (také openSUSE), stačí pouze pro nainstalování zařízení projít jednoduchým průvodcem. Dále je tu pak správce zařízení, kde provádíte běžné činnosti jako zjišťování hladiny inkoustu, čištění trysek, nastavování kvality tisku a další.

Podotýkám, že instalační průvodce jednoduše zprovozní i skener a další komponenty zařízení. I ta čtečka paměťových karet fungovala bez jakéhokoli nastavování. Prostě komfort.
Moje doporučení tedy zní: pokud budete kupovat jakékoli periferní zařízení k vašemu Linuxovému počítači, vsaďte na HP. Bude to záruka, že vše pojede tak, jak má.

pátek 2. listopadu 2007

3D grafika snadno a jednoduše

Když jsem po první instalaci Linuxu zkoumal, jaké různé opensource programy jsou k mání, narazil jsem i na zajímavý program Blender. Slouží k tvorbě trojrozměrných scén, a to jak statických, tak pohyblivých. I když má pouze jen něco kolem 10 MB a je zadarmo, dokážete s ním provádět věci jako v placených profesionálních programech. Je k dispozici nejen pro Linux, ale jak už u podobných opensource programů bývá, tak i pro Windows a MacOS.
Vždy jsem vyzkoušet chtěl modelování 3D grafiky v praxi. Proto jsem začal studovat tutorialy pro začátečníky, hlavně na blender3d.cz - a zanedlouho jsem vytvořil něco takového:

Také jsem si koupil knihu Blender - Naučte se 3D grafiku. Začalo mě to bavit. Modelování skutečně není zas až tak těžké, jen je třeba překonat určitou hranici, po které to člověku přijde do krve. Na první pohled se totiž uživatelské prostředí blenderu může zdát velice strohé, ale brzy zjistíte jak je ve skutečnosti dokonalé.

Když se pár lidí naučí pracovat s Blenderem úplně profesionálně, může z toho vzniknout třeba opensource film - Elephants Dream, který je volně ke stažení, dokonce v HD kvalitě. V současné době vzniká další film - Peach.
Blender tedy skutečně dává velký prostor pro seberealizaci, a nemusíte za něj zrovna platit desítky tisíc. Patří k nejvyspělejším opensource programům vůbec.
Nakonec malý tip - spoustu zajímavých typů materiálů pro Blender najdete v Blender Open Material Repository.