neděle 28. října 2007

Konečně je tu aktualizace pageranku

Mnozí již slyšeli o tzv. pageranku - jedná se o hodnocení "atraktivnosti" webové stránky ze strany Googlu. Čím více odkazů vede na vaše stránky, tím vyšší máte pagerank a tím více se budete objevovat v přednějších pozicích při vyhledávání. Včera po dlouhé době proběhla jeho aktualizace.
Pagerank se neaktualizuje podle přesných pravidel ale jaksi podle aktuální nálady pracovníků firmy Google. Například včerejší aktualizace tu byla až po dlouhém půlročním čekání. Dříve probíhaly aktualizace téměř každý měsíc. Jestli je to pouze věc výpočetní kapacity serverů, nebo snad něco víc je těžko odhadovat. Pagerank stránek lze zjistit třeba pomocí Google Toolbaru, který je dostupný samozřejmě i pro Firefox.
Takže z nuly jsem nyní na stupni 2/10. Tento pagerank většinou obdrží nové stránky, později není problém dosáhnout až pageranku 6/10. Nejvyšší pagerank z českých stránek má Karlova Univerzita - 8/10.
Jsem zvědav, kdy se dočkáme další aktualizace. Bude to ještě po delší době než dlouhého půl roku?

pátek 26. října 2007

Cacherstats.com - Jste tam také?

Od chvíle, kdy se přehoupnete přes hranici 200 nalezených keší, jste automaticky zařazeni do žebříčku geocacherů s nejvíce nálezy na stránce cacherstats.com. Teď už jsem se tu tedy objevil také.
Vaše pořadí může být bráno v rámci státu, nebo klidně i celosvětově. Žebříček není realtime, aktualizace probíhají vždy dvakrát za týden. Žádnou podrobnou statistiku tu nehledejte, vlastně je tu pouze pořadí, počet nalezených keší a odkaz na váš profil. Stejně je ale zajímavé občas se podívat, kolikátí jste v počtu nálezů ze všech českých geocacherů. Výhodou je, že vy nemusíte vůbec nic dělat, v žebříčku se objevíte automaticky a není tedy třeba žádné registrace. A už vůbec nemusíte mít prémiové členství.
Zrovna ve chvíli psaní tohoto článku jsem na 524. pozici v ČR. Budu dále na této pozici stagnovat, posunovat se výš nebo níž?

pondělí 22. října 2007

openSUSE 10.3 - odkazy na recenze

Pro ty, kteří ještě stále nevědí, jestli zvolit openSUSE jako jejich hlavní distrubuci možná pomůže v rozhodování několik odkazů na recenze z webů o Linuxu:

pondělí 15. října 2007

200 keší - a jedeme dál...

V sobotu jsem překročil další významnou hranici v geocachingu - na kontě již mám přes 200 nalezených kešek. Tempo nálezů není nějak závratné - například už těžko doženu les-coccinelles, který jich teď v USA na geoeventu za dva dny našel 40...
Když jsem začínal, on už měl nalezeno přes 150 keší. Nyní jich má víc jak 460. Časem však člověk ty čísla pomalu přestává vnímat, už jen funguje jako hledací kešovací stroj. Jestli je to dobře či nikoliv ať posoudí každý sám...

čtvrtek 11. října 2007

Boty Raichle už asi ne

Kvůli tomu, že na mých botách Raichle se objevila závada (viz. dřívější článek), bylo nuceno provést reklamaci. V Hervisu si boty vzali s tím, že boty pošlou výrobci. Po víc jak měsíci se nic nedělo, a tak jsme se rozhodli pro možnost vrácení peněz. Na jaře tedy bude nutno absolvovat výběr pohorek znova. Teď ale pro změnu zkusím asi boty Asolo.

neděle 7. října 2007

openSUSE 10.3 - první dojmy

Hned v den otevření mirrorů s instalačními médii openSUSE 10.3 jsem si stáhl DVD, další den provedl zálohu a plný očekávání nainstaloval. Už teď se mohu podělit o první poznatky:
  • Systém startuje skutečně rychleji. Prý to je hlavně kvůli tomu, že byl kompletně vyřazen ZMD z distribuce. Hned další věc, kterou jsem ještě podnikl bylo odinstalování pro mě nepotřebného Kerry Beagle.
  • Nevím proč, ale zdá se mi, že grafika má pomalejší odezvu oproti předchozí verzi. Přitom nastavení je úplně stejné, akcelerace je zapnutá.
  • Zprovoznění non-opensource multimediálních kodeků je teď hračka. Stačí pouze ze stránek komunity stáhnout soubor, spustit ho, a vše je hotovo.
  • I když je tu možnost nainstalovat vývojovou verzi grafického prostředí KDE4, zatím není příliš použitelné. Proto je tu stále KDE 3.5.7, které budu používat až do finálního vydání KDE4.
Vzhled KDE 3.5.7

Vzhled KDE4 preview

úterý 2. října 2007

openSUSE 10.3 je tady!

Nová verze distribuce openSUSE je konečně hotová! Teď už jen probíhá uploadování na všechny dostupné mirrory, takže 4. října bude dostupná ke stažení. Nové openSUSE 10.3 vyjde v několika podobách - 1 CD KDE, 1CD GNOME, jejich Live CD verze a hlavně kompletní instalační DVD. Nažhavte svoje internetové připojení, zanedlouho už to začne!