sobota 30. června 2007

Rekreace o prázdninách č.1 - Češkovice

V termínu 1.7.2007 - 6.7.2007 budu pryč. Bude to moje první dlouhodobější prázdninová rekreace. Zítra ráno odjíždím na kole do Češkovic u Blanska v Moravském krasu, kde se nachází chata mého spolužáka. Jedeme celkem ve čtyřech.
Náš cíl je jasný - geocaching. V oblasti Moravského krasu je velká hustota cachí - třeba i právě pouze v chatové kolonii jako jsou Češkovice je jedna. Doufám, že za ten týden dokážu alespoň takových 20 kešek odlovit.
Jako dopravní prostředek budeme používat jak kolo tak svoje nohy. Také je naplánován jeden noční pochod. Uvidíme, jestli také při něm něco najdeme.
Po návratu analyzuji tracklogy a zkusím vybrat nějaký pěkný tip na výlet.

Amarok - vynikající hudební přehrávač

Linux má pár skvělých programů, které ve Windows nenajdete. Jeden z nich je určitě Amarok. Je to přehrávač hudby, který se svou filozofií ovládání podobá trochu iTunes.
Těžko říct, co je na Amaroku tak výjimečného - asi je to jeho celkové kvalitní zpracování. Hlavním ovládacím prvkem je tu panel vlevo v okně, kde si přepínáte záložkami seznam skladeb, připojená zařízení (mp3 přehrávače) apod. Také zde lehce zjistíte přímo text písně nebo informace o interpretovi ve Wikipedii.
Nechybí standartní věci jako OSD, ekvalizér, vizualizace, skiny, ...
Dále Amarok generuje spoustu statistik, například oblíbené skladby, oblíbené styly, zobrazuje obrázky alba, má možnost dynamického přehrávání a spoustu dalších a dalších vychytávek, které jdou stáhnout jako skripty.
Zatím tedy Amarok zůstává tahákem Linuxu, už se ale objevily první zmínky, že se chystá i port pro Windows. Tak uvidíme.

pátek 29. června 2007

Čištění kola

Včera mě zastihla vydatná dešťová sprcha zrovna když jsem byl venku na kole. Dokážete si představit, jak rychle se kolo obalí blátem a dalšími nečistotami. Proto jsem se po příjezdu domů dal do čištění.
Nejdřív suchým hadrem setřít bláto, které je sice zaschlé, ale dá se lehce ostranit. Pak hadr namočit do vody, umýt kompletně celé kolo a pak ještě znovu do sucha. Na zaschlé mazivo použít odmašťovač, kartáčem vyčistit řetěz od písku a aplikovat přípravek s teflonem na pohyblivé části - středy, přehazovačku atd.
Když si dá člověk záležet, zabere mu to asi 1 hodinu. Uvidíme, jestli praxí později dovedu dobu čištění zkrátit.

čtvrtek 28. června 2007

openSUSE - co bude dál?

Právě používám distribuci Linuxu openSUSE ve verzi 10.2 - poslední aktuální stabilní verze této distribuce pro všestranné použití. Jak bude vypadat vývoj v následujících měsících?
Verze 10.3 je právě ve stádiu vývoje ve verzi Alpha 5. Měla by následovat ještě jedna verze Alpha, pak tři Beta verze, jeden Release candidate a vše bude zakončeno finálním Public release.
První Beta by se měla objevit 9. srpna, Release candidate 20. září a konečná verze openSUSE 10.3 vyjde přibližně 4. října 2007.
A jaké budou hlavní novinky a taháky verze 10.3?
  • Instalace z jednoho CD (nyní pouze 1 DVD nebo 5 CD)
  • Instalace přímo z Live-CD
  • Asistent migrace z Windows i z předchozích verzí Suse
  • Správci oken Gnome 2.20, a nové KDE 4 (preview)
  • Zrychlení bootování systému, optimalizace závislostí mezi balíčky
Toto jsou jen hlavní novinky, práce bylo vykonáno samozřejmě mnohem více. Na stránkách domácích stránkách openSUSE také proběhlo hlasování o proprietálním software (software, který není opensource), uživatelé tedy mohli rozhodovat, které komerční programy chějí mít ve své distribuci. Mimo jiné verze 10.3 opět přejde na zelený vzhled, který měl něco do sebe, a který vypadá podle mě mnohem atraktivněji než dosavadní modrý.

pondělí 25. června 2007

Co nejdál na jih od Brna na kole

Jak daleko od Brna jste se při svých vyjížďkách na kole dostali? Od soboty můžu říct že už docela daleko.
Vyjeli jsme z našeho bydliště a projeli přes Tuřany až do Sokolnic. Silnice je to hodně frekventovaná a celkem nebezpečná - ale to co následuje dále to plně vynahradí. Ze Sokolnic jsme pokračovali přes Újezd do Otnic. Zde jsme ulovili cache Otnický rybník. Dále jsme jeli po severním okraji Ždánického lesa přes Milešovice do Kobeřic. Po cestě jsme nepotkali téměř žádná auta, ráz krajiny se viditelně změnil, začaly se objevovat kopce porostlé lesy. Už to nebyla jen zemědělská krajina jako všude na jih od Brna. Nad Kobeřicemi jsme našli cache Kobericka vyhlidka. Název je to příhodný, otevřel se nám totiž krásný pohled na Brno, tak jak jej ještě neznáme. Protože jsme pro cache museli jet kousek po polní cestě a byl den po vydatném dešti, naše kola se brzo obalily bahnem. Jak jsme pokračovali dál po silnici, bahno lítalo na všechny strany...
Zpět jsme se pak vraceli přes Nížkovice, Vážany nad Litavou, Hrušky, Křenovice, Blažovice, Jiříkovice a Šlapanice.
Bohužel jsme si sebou nevzali foťák a tak budete muset dát pouze na moje slovo, že trasa je to velice zajímavá.

neděle 24. června 2007

Moje kolo - Author Reflex SX

Toto trekové kolo jsem si pořídil tento rok v březnu. Dříve jsem měl pouze horské kolo Olpran, které mi přestalo vyhovovat. Bylo již opotřebované a některé díly nebyly zrovna kvalitní a tak postupně chátraly.
Moje nové kolo, Author Reflex SX, model 2005, mi zatím vyhovuje. Mám již naježděno přes 800 kilometrů. Během této doby jsem měl i jednu menší havárii, kdy jsem zkřivil ráfek předního kola. Vyřešilo se to ale přecentrováním. Další problém, který se objevil asi po 500 kilometrech byl, že se povolilo středové složení řidítek při jízdě v terénu a začalo vrzat. Dvakrát jsem s tím už byl v servisu, doufám, že teď už to bude v pořádku a kdyby ne, může se ještě vyměnit podložka.
Důvod, proč jsem si vybral trek je jasný - nejezdím stále jen v terénu ale ani stále jen po silnici. S trekem můžu do terénu a zároveň budu dosahovat dobrých výkonu i na silnicích.
Všechny svoje vyjížďky se snažím zaznamenávat pomocí GPS, které si vždy beru s sebou do cyklobrašny. Stačí zapnout, spárovat s PDA a trasa se již zaznamenává sama. Také mi usnadňuje navigaci v neznámé krajině.

Zábava i poznání - to je Geocaching

Geocaching je celosvětová hra, kde se majitelé GPS snaží najít ukrytou schránku (cache) pomocí souřadnic, které obdrží na internetu. Uvnitř cache se nachází sešitek (logbook), do kterého se geocacheři zapíší, a drobné předměty na výměnu, které může geocacher směnit. Cache se většinou nachází na zajímavých a významných místech a jejich účelem je zviditelnit je pomocí cachí. Více podrobností o geocachingu naleznete ve výborném článku na navigovat.cz

Takto může například vypadat cache.

První zmínku o geocachingu jsem objevil asi před rokem, při nevinném brouzdání na internetu. Řekl jsem si, že když už mám GPS tak to přece musím zkusit. Přečetl jsem si základní pravidla, zjistil že nejbližší cache Stránská skála je ode mě vzdálená asi 1 kilometr, a tak jsem vyrazil. Přišel jsem na místo, kde GPS přibližně ukazovala, že cache je tady, a začal jsem hledat. Hledal jsem asi půl hodiny - samozřejmě bez výsledku. Tehdy jsem ještě ani nevěděl, co přesně hledat a jaké jsou možné úkryty. Ani nápověda (hint) mi moc neporadila.
Později ale, jak šel čas, jsem občas zkoušel najít cache, které byly nedaleko místa, kudy jsem procházel nebo projížděl. Neúspěch vystřídalo spoustu úspěchů. Měl jsem z toho radost.

Úkryty pro cache jsou zvoleny tak, aby nic netušící kolemjdoucí lidé nic netušili. Proto občas i geocacheři, kteří přesně vědí kde a co hledat mají s nalezením problémy.

Na první pohled by člověk neřekl, že se tu něco skrývá.

Když se ale pečlivě prošmejdí všechny podezřelé předměty v okolí, dřív nebo později se cache určitě objeví.

Stačí však jen odsunout kameny a je tu cache.

Geocachingu se věnuje spoustu lidí po celém světě. Početná je i komunita v České republice. I když Geocaching není žádná soutěž, kde by se soupeřilo o ceny, existují i statistiky nalezených a skrytých cachí. Moje můžete vidět vpravo na panelu.

Kdyby jste si chtěli vyzkoušet Geocaching, není ze začátku ani potřeba GPS. Hodně cachí se dá lehce nalézt pouze pomocí leteckých map a nápovědy. Později, pokud vás to začne bavit si můžete nějaké GPS zařízení pořídit.

sobota 23. června 2007

GPS - vymoženost, která změnila můj život

Změnila život? To už je asi trochu přehnané, ale určitě alespoň zpestřila. Snad každý ví, co je to GPS, a kdyby náhodou nevěděl, může si o ní přečíst na wikipedii.
Dříve jsem vlastnil pouze kapesní počítač Pocket PC (PDA) Fujitsu-Siemens Pocket LOOX 720, který jsem používal hlavně pro vedení diáře, poslouchání hudby nebo pro čtení knih mimo domov. Pak se ale rozhodl koupit si k němu bluetooth GPS modul i-Tec 339. Ten se spojí s PDA a následně se může použít k navigaci. Jako program, který dokáže pracovat s GPS modulem jsem si vybral OziExplorer.
Od té doby, co používám GPS častěji vyjíždím na kole, vyrážím do přírody nebo si prostě jen jdu ven zaběhat. Doma na PC se pak mohu podívat na podrobné statistiky, výškový profil cesty ale hlavně prohlédnout prošlou trasu na mapě. Všechny trasy si ukládám do archivu pro pozdější využití.
Později jsem se dověděl také o Geocachingu, o kterém pak ještě napíšu samostatný příspěvek, který ještě podpořil touhu po sportovních aktivitách.
Ano, možná je to trochu divné, člověk by měl venku hlavně dělat něco pro své zdraví a ne si hrát s "hi-tech hračkami", ale mě to prostě nedá.

Takto celý systém pro navigaci vypadá.

Proč používám Linux?

Snad tu nemusím vysvětlovat, že Linux je operační systém, stejně jako např. Windows nebo MacOS. Spíš bych měl napsat, proč mám Linux nainstalován na svém počítači.
K Linuxu mě přivedla touha experimentovat. Chtěl jsem si zkusit, jak vypadá, jak se s ním pracuje. Stáhl jsem a nainstaloval distribuci openSuse, která měla být přívětivá pro začátečníky ale dostatečná i pro zkušené uživatele. No a tak jsem zkoušel a zkoušel a už jsem u Suse zůstal. Brzy jsem zjistil, že Windows nepotřebuji tak moc a že naopak Linux má pro mě spoustu výhod.
Nebudu je zde všechny jmenovat, jsou myslím velmi dobře sepsány na stránkách proc.linux.cz
Jen musím podotknout, že Linux a tedy distribuce openSuse mě v ničem neomezuje, můžu provádět úplně stejné věci jako dříve. Jediné, co by mi mohlo chybět jsou kvalitní hry, ale po čase jsem je ani nevyhledával a teď skoro už vůbec hry nehraji.
A úplně závěrem: Linux nikomu nevnucuji. Nemusí vyhovovat každému a jestli chce používat Windows, já s tím úplně souhlasím.

Je to tady!

Konečně vlastní blog! Po dlouhém váhání a přemlouvání sama sebe je vytvořen, nastaven a připraven k použití.
Nuže, co tedy bude jeho hlavní náplní? Především podělit se o zkušenosti, postřehy nebo zážitky z oblasti cyklistiky, turistiky a dalších způsobů rekreace, jakož i z oblasti světa počítačů, hlavně co se týče používání operačního systému Linux.
Řeknete si možná, že počítače a sportovní aktivity k sobě jaksi nesedí. To ale nemusí být pravda. I zapřísáhlého uživatele počítače může bavit jezdit na kole nebo si někam vyjít na výlet. Motivuje mě hlavně GPS a zpětné prohlížení tras na PC, takže stoprocentě poctivé to zase není, ale hlavní je, že jsem venku. Mezi další mojí motivaci patří Geocaching. O všem napíšu co nejdříve.
Budu rád, když mé zápisky budou komentovány a diskutovány, od toho přece veškeré moje snažení vyplývá. Všechny náměty od vás, čtenářů jsou vřele vítány.
Tak tedy s chutí do blogování!